Organizațiile de mediu atacă soluția energiei nucleare în plină criză energetică. „Nu are ce să caute într-un viitor stabil, curat și sustenabil”

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 22:45
2385 citiri
Organizațiile de mediu atacă soluția energiei nucleare în plină criză energetică. „Nu are ce să caute într-un viitor stabil, curat și sustenabil”
"Industria nucleară și guvernele susținătoare din Ucraina, Rusia și Belarus vor să cheltuiască miliarde pe alte proiecte nucleare" FOTO greenpeace.org/ Centrala de la Cernobîl

Dezastrul de la Cernobîl nu a rămas în trecut. Efectele lui continuă să fie resimțite, iar acum, în miezul crizei climatice, pericolul nu face decât să se amplifice, a detaliat într-o analiză Greenpeace, organizaţia internaţională pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru pace.

“Între timp, autoritățile nu sunt nici acum pregătite să facă față provocărilor. Măsurile de dezactivare a zonelor contaminate fie nu există, fie – acolo unde există tehnologiile necesare – nu sunt corelate cu suficiente resurse pentru a fi implementate.

Mai mult, industria nucleară și guvernele susținătoare din Ucraina, Rusia și Belarus vor să cheltuiască miliarde pe alte proiecte nucleare, ignorându-și responsabilitatea față de supraviețuitorii de la Cernobîl și ascunzând realitățile zilnice cu care se confruntă acum localnicii”, potrivit organizatiei.

Energia nucleară nu are ce să caute într-un viitor stabil, curat și sustenabil. E greu de imaginat orice alt domeniu al activității umane unde o greșeală să poată să ducă la consecințe atât de grave, de lungă durată.

Prețul toxic al energiei nucleare nu este plătit nici de guverne, nici de companii, ci de oamenii obișnuiți, care își riscă sănătatea și viața generații la rând.

“Sectorul energiei nucleare distrage atenția publică de la soluțiile energetice sustenabile de care avem nevoie. Guvernele și companiile din întreaga lume trebuie să oprească construirea oricăror noi facilități nucleare, să oprească funcționarea celor existente și să prioritizeze investiții în surse de energie curate, regenerabile, de viitor”.

Informaţii pe care nu le știai despre Cernobîl

• aproximativ cinci milioane de persoane din Ucraine, Belarus și Rusia trăiesc și azi în zone recunoscute la nivel oficial drept contaminate. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl pot duce la încă 9.000 de decese. Zece reactoare de același tip ca cel folosit în 1986 sunt operaționale și azi în Rusia, din Leningrad la Smolensk la Kursk. Oamenii care trăiesc în aceste zone sunt expuși constant la doze ridicate de radiații, conform unei cercetări realizate de Greenpeace în colaborare cu oameni de știință din Ucraina.

• cantitatea de radiații eliberată este de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

• ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.

• animalele care trăiesc în zona de excludere din jurul Cernobîlului manifestă o rată a mortalității mai mare, un număr crescut de mutații genetice și o rată de înmulțire scăzută.

• ai putea crede că celelalte reactoare de la Cernobîl au fost oprite imediat, dar 3 dintre ele au fost repornite și folosite pentru o perioadă de încă 13 ani!

• Prîpeat este un oraș foarte contaminat și va rămâne abandonat deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24 000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.

• radiațiile au fost atât de puternice încât ochii pompierului Vladimir Pravik și-au schimbat culoarea din căprui în albastru.

• Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.

• în zonele contaminate, Cernobîlul afectează fiecare aspect din viețile oamenilor, radiația aflându-se în mâncarea lor, în laptele și în apa pe care le consumă, în școli, parcuri și terenuri de joacă pentru copii și în lemnul folosit pentru încălzire.

• pădurea din apropiere a fost numită „pădurea roșie” deoarece radiațiile i-au dat o nuanță puternic roșcată, lăsând doar moarte în urma lor.

Cernobîlul, cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității

Pe data de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”

În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.

"30 APRILIE. Norul se îndreaptă spre România. Presa scrie doar la ordin, așa că tace în continuare. „Eu am aflat de accident de la un coleg de serviciu, care avea un cumnat general în armată. A fost printre primii anunțați”, povestește Liliana Ionică, atunci de 33 de ani, din București.

Ministerul Apărării a fost prima instituție care a aflat și nu de la Europa Liberă. Rușii nu comunicau nimic, dar un raport pe care Armata l-a făcut pentru Ceaușescu, cu „date obținute prin sistemul de ascultare radio al armatei”, adică interceptând convorbiri ale armatei, poliției și celelalte organe de securitate din alte țări, scrie pe unde a trecut norul radioactiv format din cantități mari de izotopi de Cesiu 137 și Iod 131.

„După miezul nopții, adică 30 aprilie spre 1 mai, stațiile care efectuează măsurarea radioactivității au comunicat că au apărut, la noi în țară, valori depășite ale nivelului de radioactivitate Beta global măsurate”, conform unui raport al Agenției Internaționale de Energie Atomică din 2006.

1 MAI. Norul traversează sudul Ucrainei și se îndreaptă către Turcia, pe deasupra Mării Negre. Nivelul radiațiilor crește și în România. „În noaptea asta s-a creat o situație proastă pentru țara noastră. Prin schimbarea direcției vântului, au crescut mult, în diferite zone, radiațiile”, spune Nicolae Ceaușescu la începutul ședinței Comitetului Central al Partidului Comunist Român, convocat la prima oră".

“Din cauza schimbării direcției vântului, la Iași, Suceava, Tulcea și Târgu Mureș radioactivitatea a depășit în aer nivelul de alarmare. Radiațiile au crescut și în Galați, Buzău, Constanța, iar în București s-au depistat și la sol”.

"În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească”.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cernobil, #energie nucleara, #nor radioactiv, #reactor, #Greenpeace, #dezastru ecologic , #stiri economice