Gunoaiele ne vor aduce sanctiuni de zeci de milioane de euro de la UE

Luni, 11 Mai 2009, ora 21:09
2201 citiri
Gunoaiele ne vor aduce sanctiuni de zeci de milioane de euro de la UE

Uniunea Europeana ar putea deschide procedura de infringement pe mediu impotriva Romaniei din cauza zecilor de gropi de gunoi care nu au fost inchise sau aduse inca la standarde europenene.

Pentru a evita sanctiunile de ordin financiar, care s-ar putea ridica la peste 72 de milioane de euro pe an, Romania mai are la dispozitie doar doua luni pentru a inchide 65 de gropi de gunoi de pe langa marile orase, dintr-un total de 236 de gropi neconforme cu normele UE pe care autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa le ecologizeze etapizat in intervalul 2007-2017, scrie Saptamana Financiara.

In ultimii doi ani, Romania a reusit sa construiasca pe bani europeni doar 18 depozite de gunoi conforme cu normele comunitare si a inchis doar 11 depozite. In alte 74 de locatii activitatea a fost sistata, ceea ce inseamna ca respectivele zone nu au fost inca ecologizate.

In aceste conditii, Romania nu mai poate sa se incadreze in termenul negociat cu autoritatile de la Bruxelles, motiv pentru care, incepand cu luna august, Comisia Europeana ne va aplica o amenda zilnica de cel putin 200.000 de euro. Acesti bani vor fi platiti de Ministerul Mediului, deci de la bugetul de stat.

La aceasta suma se vor adauga fonduri europene de peste un miliard de euro pe care Romania le-ar putea pierde. Banii urmau sa provina de la Comisia Europeana si aveau ca destinatie "managementul deseurilor", ca parte a obligatiilor de mediu asumate de Romania in Tratatul de Aderare la UE.

Pentru realizarea investitiilor cuprinse in axele prioritare din acest capitol ne-au fost repartizate de catre Comisia Europeana peste 5 miliarde de euro, la care tara noastra ar urma sa contribuie cu o cofinantare de circa 25%, in functie de proiecte.

Guvernul isi va recupera zecile de milioane platite ca "amenda" in urma declansarii procedurii de infringement pe mediu de la administratiile locale care sunt responsabile cu infiintarea gropilor de gunoi.

Cum declansarea procedurii este deja o certitudine, autoritatile guvernamentale au doua posibilitati pentru a reduce nivelul amenzilor platite Uniunii Europene: contestarea deciziei la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg sau renegocierea calendarul de ecologizare a gropilor de gunoi.

Procesul la Curtea Europeana de Justitie ar dura foarte mult timp, perioada in care amenzile curg, iar certitudinea recuperarii acestora este foarte mica.

Cel mai bine ar fi ca Executivul condus de Emil Boc sa faca in asa fel incat aceste sanctiuni sa fie ceva mai blande. Ministerul Mediului si autoritatile locale ar trebui sa intocmeasca foarte repede un nou plan de actiune in privinta managementului deseurilor, pe care, de data asta, ar trebui sa-l respecte cu strictete, mai scrie publicatia economica.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#gropi de gunoi, #Romania, #procedura infringement mediu, #amenzi Comisia Europeana , #stiri economice