Ieftinirea petrolului a depreciat rubla la un nivel record

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 21:50
1459 citiri
Ieftinirea petrolului a depreciat rubla la un nivel record

Rubla s-a depreciat pana la un nivel minim record fata de dolar si de euro, in contextul in care autoritatile ruse au accelerat devalorizarea monedei, pentru a se adapta la preturile mai mici ale petrolului si la cele mai slabe perspective economice din ultimii zece ani.

Economia Rusiei, candva in crestere exploziva, se indreapta spre recesiune, din cauza prabusirii cererii la export pentru materiile sale prime si a retragerii investitorilor de pe pietele emergente, comenteaza Reuters.

Moscova a fost obligata sa recurga la o depreciere controlata a rublei, care s-a ieftinit cu o cincime incepand din august 2008 in fata unui cos valutar alcatuit din euro si dolari.

Unii analisti admit ca deprecierea rublei ar putea sa se apropie de sfarsit, desi estimeaza ca in urmatoarele zile si saptamani vor mai exista o serie de mini-devalorizari.

Jucatorii din pietele valutare mizeaza, insa, ca rubla va pierde inca o cincime din valoare in urmatoarele 12 luni.

Un oficial al bancii centrale a confirmat ca joi a fost largit culoarul de tranzactionare a rublei a patra oara in acest an, moneda ruseasca pierzand teren pana la 36,82 ruble/cos valutar euro-dolar.

"Obiectivul principal este de a ajusta cursul rublei la pretul mai mic al petrolului, de a echilibra balanta de plati si de a pastra unele rezerve, care au scazut deja semnificativ", a spus strategul-sef al Deutsche Bank, Iaroslav Lissovolik.

"Acesta este motivul principal pentru care grabesc deprecierea rublei. Este posibil sa spere ca vor incheia deprecierea luna aceasta", a adaugat Lissovolik, anticipand o depreciere cu inca 7-8% pana la sfarsitul lui ianuarie.

Rubla s-a depreciat in decurs de cinci sedinte de tranzactionare din 2009 mai mult decat fusese estimat pentru intregul an. Un sondaj din decembrie arata ca rubla ar putea incheia 2009 la cotatia de 36,24 ruble fata de cosul valutar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#depreciere record rubla, #depreciere controlata, #Ieftinire petrol , #stiri economice