Ilie Sarbu: Romania nu mai poate acorda din 2010 ajutoarele de stat din agricultura

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 17:15
1414 citiri
Ilie Sarbu: Romania nu mai poate acorda din 2010 ajutoarele de stat din agricultura

Comisia Europeana (CE) a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat din agricultura dupa anul 2009, a declarat marti ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, la iesirea de la audierea Comisiei de ancheta privind sistemul de irigatii.

Astfel, ministrul de resort a explicat ca din 2010 nici in sectorul de irigatii nu se vor mai acorda subventiile, fiind necesara gasirea unor solutii alternative pentru a sprijini sectorul.

Directorul general al Directiei Generale Imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Valentin Apostol, a adaugat ca Romania a primit in urma cu zece zile raspunsul CE, prin care nu se aproba acordarea de subventii in sectorul de irigatii din 2010.

"Nu se mai dau in mod clar niciun fel de ajutoare de stat, nici subventiile din irigatii, nici la apa, nici la energie. Sunt considerate ajutoare de stat si, in prezent, lucram la gasirea unor solutii de inlocuire", a explicat Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, una dintre solutii ar putea fi accesarea de fonduri europene prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

"Prin PNDR si prin alte masuri alternative se pot face investitii in irigatii, plus ca sunt bonusuri care se pot acorda. De asemenea, cautam sa imbunatatim acciza la motorina utilizata in agricultura", a spus Sarbu.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca, in prezent, se confrunta cu problema identificarii beneficiarilor acestor masuri.

"Inainte era simplu, trei milioane de hectare irigam si beneficiari erau IAS-urile si CAP-urile. Acum duci apa la 100 de kilometri. Trebuie sa realizam pericolul care ne paste si sa ii determinam pe oameni sa faca programe ca sa primeasca bani, pentru ca ministerul sau statul nu poate face programe", a mai spus Ilie Sarbu.

El a adaugat ca in sectorul agricol se vor acorda in continuare subventii de la Uniunea Europeana, care sunt in crestere, urmand ca in anul 2011 sa ajunga la nivelul celor din spatiul comunitar.

Intrebat daca agricultorii vor avea de suferit in urma scoaterii ajutoarelor de stat din acest sector, Ilie Sarbu a explicat ca raportul subventiei pentru irigatii din costul infiintarii unui hectar agricol este "decat de 30%".

In 2009, MAPDR acorda sprijin financiar pentru amenajarile de irigatii apartinand Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si subventia privind tariful de livrare a apei de irigatii si de energie electrica.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#ajutor stat agricultura, #Ilie Sarbu , #stiri economice