Importurile de telefoane mobile s-au dublat in 2008

Vineri, 01 August 2008, ora 09:20
1185 citiri
Importurile de telefoane mobile s-au dublat in 2008

In primele patru luni ale anului 2008, importurile de telefoane mobile au crescut cu 122%, in tandem cu boom-ul importurilor.

Pentru primele patru luni ale anului curent, importurile de telefoane au ajuns la 3,5 milioane de unitati, de peste doua ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut, cand s-au importat 1,5 milioane de unitati, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Aceasta explozie a importurilor de telefoane mobile a determinat totodata si o crestere a numarului de abonati si utilizatori de cartele pre-paid pentru operatorii din domeniu.

Astfel, la 30 iunie 2008, Orange Romania avea 10 milioane de clienti, in crestere cu 18% fata de prima jumatate a anului trecut, Vodafone Romania - 9,2 milioane de clienti, cu o crestere de 12,8%, iar Cosmote a atins cifra de 4,2 milioane de utilizatori in primul semestru al anului curent, cu o crestere de 128% fata de 2007, informeaza Romania Libera.

Majoritatea beneficiarilor serviciilor oferite de operatori opteaza pentru o solutie fara constrangeri. Astfel, in martie 2008, 36% din baza totala de clienti Vodafone Romania foloseau abonamentul, iar restul de 64% cartela preplatita. Cosmote este in aceeasi situatie, conform estimarilor pentru anul 2007 80% dintre clienti folosind produse prepaid fata de 20% care foloseau postpaid.

Telefoanele preferate de romani sunt cele din clasa economic, insa se constata o tendinta catre produse mai sofisticate si cu mai multe aplicatii decat cele clasice.

"Cumparatorul autohton incepe sa treaca incet-incet catre clasa multimedia", ne-a spus Liviu Stoica, director general la Fonica, dealer Vodafone. Clasa de telefoane de lux este pe al treilea loc in preferintele clientilor. Stoica ne-am mai spus ca anul acesta a adus firmei pe care o conduce o crestere de 17% la vanzari de telefoane, pana la aproximativ 60.000 de unitati.

Principalul furnizor de telefoane mobile al Romaniei este Republica Populara Chineza, urmata de Ungaria si India. Desi nu au intrat in primii trei, importuri consistente vin si din Germania, Coreea de Sud si Finlanda.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#telefoane mobile, #import, #crestere , #stiri economice