Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In ce domenii au crescut salariile anul acesta?

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 22:41
2272 citiri
In ce domenii au crescut salariile anul acesta?
Foto: Arhiva

Exista companii in care, in ultimul an, salariile nu numai ca nu au fost taiate, ci chiar au crescut, pe alocuri semnificativ. Cei mai fericiti angajati au fost, in 2010, cei din telecomunicatii si brokeraj.

Astfel, conform Capital, companii precum Oracle sau HP au tinut si anul acesta sa opereze cresteri salariale, chiar mai mari decat ajustarea la rata inflatiei.

Spre deosebire de aproape toate tarile membre UE, salariul mediu net a scazut in Romania, chiar daca nu semnificativ, cu 35 de lei, reprezentand 2,54%. Alte state europene in care veniturile populatiei au scazut suplimentar in 2010 au fost Grecia, Estonia si Irlanda (cu 1%), Lituania (cu 4%) si Letonia (cu cifra-record de 10%).

Topul perdantilor

In Romania, cele mai mari scaderi au fost inregistrate, asa cum era de asteptat, in sectorul public: cu 400 de lei in administratie publica, aparare, asigurari sociale si educatie si cu circa 300 de lei in sanatate.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), scaderi au fost operate insa si in domenii din afara sectorului public, denumite complicat in analele codurilor CAEN drept "Activitati de spectacole, culturale si recreative" sau "Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului" - fiecare cu cate aproape 200 de lei.

PricewaterhouseCoopers (PwC), compania de audit care publica anual, intre altele, studiul de salarizare PayWell, anticipeaza "presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala". Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta.

In momentul de fata, potrivit informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), 43% din angajatii romani primesc salarii brute de sub 1.000 de lei, o treime se multumesc cu venituri lunare cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, 17%, intre 2.000 si 4.000 de lei, iar sapte romani din o suta au salarii brute de peste 4.000 de lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cresteri salariu 2010, #domenii creteri salarii 2010, #salarii Romania, #domenii scaderi salarii , #stiri economice
Comentarii