Independenta economica a Scotiei, pusa din nou la indoiala

Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 17:10
1364 citiri
Independenta economica a Scotiei, pusa din nou la indoiala

Criza financiara care a obligat Londra sa sara in ajutorul a celor mai importante doua banci scotiene a relansat dezbaterea privind viabilitatea economica a unei Scotii independente.

Devolutiunea (trecere a unei averi, a unui drept de la o persoana la alta) din 1999 a dus la crearea unui Parlament si unui Guvern scoatian, care, din 16 mai 2007, este condus de premierul separatist Alex Salmond.

El si-a luat angajamentul in campania electorala sa organizeze un referendum privind independenta acestei provincii britanice in 2010, chiar inainte de finalul mandatului sau, relateaza AFP.

Dar premierul britanic Gordon Brown, originar din Scotia, se opune ferm acestei posibilitati si a folosit criza financiara care a afectat cele mai mari banci scotiene, Royal Bank of Scotland (RBS) si Halifax Bank of Scotland (HBOS), pentru a sublinia pericolele care ameninta o tara mica si izolata.

"Uniunea este cea care face aceste lucruri posibile (...) cand situatia este dificila, suntem capabili sa ne ajutam", a declarat Brown, referindu-se la cele patru provincii care formeaza Marea Britanie: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

Prin planul de salvare de 37 de miliarde de lire sterline (47 de miliarde de euro) anuntat luni, contribuabilii britanici, prin intermediul statului, detin 60% din capitalul RBS si vor detine si 40% din noul grup format prin fuzionarea HBOS cu Lloyds TSB.

Sustinatorii lui Brown au subliniat ca bugetul anual al Scotiei, care se ridica la aproximativ 30 de miliarde de lire sterline, este mai mic decat costul salvarii bancilor cu sediile sociale la Edinburgh, la care lucreaza aproximativ 34.000 de scotieni.

Criza financiara pare sa fi slabit argumentele lui Alex Salmond, care sublinia adesea ca o Scotie independenta ar putea face parte dintr-un "arc al prosperitatii", impreuna cu Irlanda, Islanda si Norvegia.

Dar, desi sustine planul de salvare al lui Brown, liderul Partidului National Scotian (NSP), foarte popular, considera ca nu exista motive ca tari mici, cum ar fi Scotia independenta - cinci milioane de locuitori, fata de peste 60 de milioane in Marea Britanie - sa nu isi poata proteja propriile banci. "Toate tarile, mici sau mari, au fost afectate de criza financiara", a replicat Salmond, fost economist la RBS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#scotia, #independenta, #anglia, #Gordon Brown, #bani, #banci, #economie, #criza , #stiri economice