Inflatia a incetinit in februarie, insa a ramas peste 4,5%

Marti, 09 Martie 2010, ora 16:19
1291 citiri
Inflatia a incetinit in februarie, insa a ramas peste 4,5%

Rata anuala a inflatiei a scazut in luna februarie, plasandu-se in intervalul 4,5-5%, unul dintre factorii care a mentinut inflatia la un nivel destul de ridicat fiind scumpirea energiei, estimeaza analistii consultati de NewsIn.

Cat priveste inflatia lunara, economistii estimeaza pentru luna februarie un avans de 0,2-0,7%, pe fondul scumpirii combustibililor.

Rata anuala a inflatiei a urcat in prima luna a acestui an la 5,2%, cu mult peste asteptarile analistilor, mai ales ca urmare a scumpirii tutunului, energiei electrice si a combustibililor.

"Estimam ca aprecierea leului si efectele de baza favorabile au adus inflatia anuala la 4,5% in luna februarie, de la 5,2% in luna anterioara", a anuntat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, intr-o nota transmisa redactiei.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza, la randul sau, ca in februarie a avut loc o incetinire a inflatiei fata de luna precedenta.

"In primul rand inflatia a scazut datorita efectului de baza, iar aprecierea leului, cu circa 0,5%, a influentat facturile la unele servicii platite in euro, precum cele la telefonie", a explicat el. Anghel considera ca rata inflatia s-a situat in februarie intre 0,2% si 0,4% fata de luna precedenta, respectiv intre 4,5% si 4,8% fata de luna similara din 2009.

Potrivit analistilor, inflatia din februarie a fost sustinuta in principal de scumpirea energiei. "Inflatia a fost infuentata in februarie de preturile la energie, influenta pe curs este marginala, din moment ce aprecierea leului a fost una destul de mica", a declarat Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, ce estimeaza o inflatie lunara de 0,45%, la un ritm anual de 4,7-4,8%.

Dupa inflatia peste asteptari din luna ianuarie, ritmul s-ar putea reduce in lunile urmatoare.

"Ne asteptam la o stabilizare a preturilor, cu un oarecare efect intarziat pe segmentul bunurilor nealimentare, provenit din cresterea anterioara a accizelor. Dupa puseul inflationist din ianuarie, survenit in special pe fondul cresterii accizelor la tutun, ne asteptam ca, in continuare, indicele preturilor de consum sa decelereze catre un nivel lunar de 0,2%", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, care estimeaza ca rata inflatiei a crescut in februarie cu 0,25% fata de luna precedenta, in ritm anual atingand 4,5%.

Un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) arata ca rata lunara a inflatiei din februarie 2010 a fost probabil de 0,3% (estimarile au variat intre 0,2% si 0,7%), ceea ce determina o scadere a ratei anuale la 4,6% (estimarile au variat intre 4,5% si 5%), comparativ cu 5,2% in luna ianuarie.

Membrii AAFBR mai estimeaza pentru luna martie o rata anuala medie a inflatiei de 4,4%, iar pentru finalul lui 2010, o rata anuala a inflatiei de 4%.

Economistii consultati de NewsIn mai considera ca modificarile aduse cosului de consum nu vor avea un impact consistent asupra inflatiei in urmatoarele luni. "Cosul de consum nu s-a modificat prea mult, schimbarile au fost nesemnificative, prin urmare nu vor influenta evolutia inflatiei", a declarat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

In 2010, in cosul de consum al romanilor in baza caruia INS calculeaza inflatia, se remarca o crestere a ponderii marfurilor nealimentare, concomitent cu scaderi usoare la marfurile alimentare si servicii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#nivel inflatie, #scadere inflatie, #inflatie Romania , #stiri economice