ING vede o scadere a economiei Romaniei de 6,7%

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 15:31
1167 citiri
ING vede o scadere a economiei Romaniei de 6,7%

Evolutia economiei romanesti in trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasandu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING.

"Produsul intern brut pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rata anualizata, fata de estimarea noastra de -9,2% si fata de un consens al pietei de -9%. Rata trimestriala ajustata sezonier a incetinit la -0,7% (in trimestrul al treilea) fata de -1,1% in trimestrul II. Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in trimestrul IV, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum suntem si mai convinsi ca trimestrul al treilea va reprezenta punctul minim al activitatii economice", se arata in analiza ING.

De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%.

"De fapt, ajungem la o cifra de -6,7% pentru 2009, daca presupunem ca ultimul trimestru ar putea arata o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior", se mai arata in raport.

Factorii politici, printre principalele riscuri

Cu toate acestea, analistii ING mentioneaza ca isi vor revizui prognoza anuala asupra PIB dupa publicarea pe larg a datelor privind evolutia economiei la inceputul lui decembrie.

"Pana in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat +1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza.

Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobanzile la creditele pentru companii si gospodarii".

"Aceste riscuri influenteaza negativ si moneda locala in ciuda asteptarilor privind imbunatatirea activitatii economiei, din cauza ca nivelul incertitudinii ramane ridicat, iar cresterea (economica, n.r.) ar putea disparea usor", se mai precizeaza in raport.

De asemenea, ING sustine ca recuperarea economiei nu poate fi bazata exclusiv pe factorii externi, chiar daca, in prezent, cresterea cererii externe ajuta industria si exporturile, intrucat in 2010 exportul net va avea o contributie mai redusa pe fondul unei probabile reveniri a importurilor si in conditiile in care industria reprezinta doar 25% din PIB.

Astfel, o relaxare a politicii monetare este necesara pentru a sustine economia, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne, insa poate aparea numai dupa ce politica fiscala va da semne de intarire, mai spun analistii ING.

Rata somajului va ajunge 10% in 2010

In luna octombrie, rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie, sub estimarile ING, ceea ce arata ca "rata somajului ar trebui sa aiba o crestere limitata pana la finalul acestui an si in 2010".

Cu toate acestea, ritmul cresterii somajului se va majora odata ce vor avea loc disponibilizari si in sectorul public, si nu doar in cel privat, ca pana in prezent, insa analistii ING considera ca pana la finalul acestui an rata somajului va urca la 8%, sub estimarea anterioara, de 8,4%.

Cu toate acestea, in 2010 rata somajului ar putea atinge 10%, pe fondul intarzierii aparitiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului si a evolutiei creditelor neperformante, se mai arata in raport.

Citeste si:
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Cioloș exclude ca USR PLUS să revină la guvernare dacă Florin Cîțu rămâne premier: "Sunt şanse să continuăm coaliţia de guvernare cu PNL şi UDMR"
Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a declarat că, dacă Florin Cîțu câștigă congresul PNL și devine președintele formațiunii, USR PLUS exclude în continuare intrarea la guvernare...
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Peste 50 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ din echipa lui Ludovic Orban s-au reunit pentru a-i solocita lui Florin Cîțu...
Sursa: rNews