Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inghetarea salariului minim pe economie: Cui foloseste si cine pierde din aceasta decizie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
18715 citiri
Inghetarea salariului minim pe economie: Cui foloseste si cine pierde din aceasta decizie
Foto: Pixabay.com

Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.

"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.

Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.

"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de sustinere a afacerilor. Din cele sase programe existente in prezent, doar doua functioneaza si acelea partial: cel pentru granturile de 2.000 de euro, in care doar o parte dintre microintreprinderi si-au primit banii; si mai este programul pentru capital de lucru unde s-au semnat cateva sute de contracte dar fara ca cineva sa-si primeasca banii", afirma Negrescu.

Majorarile de salariu aduc posibile concedieri

Toate acestea, in conditiile in care este o seceta cumplita pe piata financiara, iar bancile intarzie sa vina sa ofere linii de finantare companiilor care se afla in dificultate.

"Iar daca firmele nu au bani, o crestere a salariului minim nu face decat sa puna presiune pe castigurile companiilor si, acest lucru ar putea duce si la concedieri, in functie de companie si de moodul in care-si dgestioneaza finantele. Pentru microintreprinderi, chiar se poate vorbi de concedieri pentru ca la ele problema este foarte grava in conditiile in care si incasarile lor sunt foarte reduse, intr-un an in care business-urile s-au blocat in foarte multe segmente din economie", a mai spus Negrescu.

Potrivit acestuia, pe micile afaceri care au intre 1 si 10 angajati exista in continuare multe probleme financiare, iar aceste companii nu reusesc sa se descurce decat la limita supravietuirii.

"Mai mult decat atat, cresterea salariului minim influenteaza si cresterea punctului de amenda, iar acest lucru nu este de dorit, avand in vedere situatia din traficul romanesc este imposibil sa respecti legislatia in vigoare", spune Negrescu.

In esenta va ramane ca noul guvern sa decida daca ingheata sau nu majorarea salariului minim. "Din punctul meu de vedere, ar fi bine sa-l inghete pentru cateva luni pana cand economia va da primele semne reale de revenire", crede Negrescu.

Ce cred sindicalistii si IMM-urile din economia romaneasca

Sindicalistii vor ca salariul minim sa ajunga la 2.400 de lei brut de la 1 ianuarie, in timp ce IMM-urile au agreat un plus de 70 de lei la salariul minim pe economie, pana la 2.300 de lei.

Intr-un sondaj realizat recent de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Roimania, 17% dintre IMM-uri cred ca salariul minim ar trebui sa creasca cu 150 de lei, de la 2.230 de lei pana la 2.380 de lei. In timp ce, pe scenariul al doilea, cel in care salariul minim se majoreaza cu doar 105 lei, doar 16,2% dintre respondenti si-au dat acordul.

Pentru scenariul trei in care salariul minim creste cu 194 de lei, pana la 2.424 de lei, 17,3% dintre respondenti si-au dat acordul. Restul de 49,5% dintre respondenti nu au fost de acord cu nici unul dintre cele trei scenarii.

In ceea ce priveste nivelul la care ar trebui stabilit salariul minim brut pentru anul 2021, antreprenorii au raspuns in proportie de:

* 47,5% sa ramana la nivelul anului 2020,

* 23,2% sa fie 2.400lei,

* 12,9% sa fie 2.350lei,

* 9,1% sa fie 2.300lei,

* 1,3% sa fie 3.000lei,

* 0,9% sa fie 2.380lei,

* 0,7% sa fie 2.500lei,

* 4,4% au propus alte valori

Cat ar trebui sa fie salariul minim brut din 1 ianuarie 2021, in viziunea IMM-urilor

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cresterea salariului minim, #inghtarea salariului minim , #stiri economice