Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat până la sfârșitul anului. Estimările managerilor

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 10:37
2743 citiri
Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat până la sfârșitul anului. Estimările managerilor
Șantier în lucru FOTO Pixabay

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii şi o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, până în luna decembrie, arată datele publicate joi, 28 octombrie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

"În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%)", arată datele INS.

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +21%).

Ce efect vor avea scumpirile din sectorul de construcții asupra pieței imobiliare în următorii ani. Experți: ”Ne putem aștepta la o creștere de maxim 10%”
Ce efect vor avea scumpirile din sectorul de construcții asupra pieței imobiliare în următorii ani. Experți: ”Ne putem aștepta la o creștere de maxim 10%”
Sfârșitul de an ar putea să aducă un nou val de scumpiri, sectorul construcțiilor fiind și el vizat. Așadar, prețurile apartamentelor vor crește în România conform specialiștilor, chiar...
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Cum Donald Trump este gata să impună tarife suplimentare de până la 100% pentru produsele importate de America, odată cu preluarea noului mandat de la Casa Albă, iată că o mare putere...
#INS, #manageri, #crestere, #preturi, #constructii, #comert cu amanuntul, #decembrie , #stiri economice
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”