Ziare.com

INS: Castigul salarial mediu nominal net a crescut in februarie cu 5,1%, la 3.365 lei. In ce domenii sunt cele mai mari salarii

de Lavinia Ionita
Luni, 12 Aprilie 2021, ora 12:15

   

INS: Castigul salarial mediu nominal net a crescut in februarie cu 5,1%, la 3.365 lei. In ce domenii sunt cele mai mari salarii
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (8.047 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.747 lei), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.


In ceea ce privete castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 101,9% pentru luna februarie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 221,4%, cu 2,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2021.

"In luna februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre anumiti agenti economici sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice", se mai arata in comunicatul INS.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 26,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare; intre 6% si 10% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 2% si 5% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, activitati de posta si de curier.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 53,6% in fabricarea produselor din tutun, cu 17,8% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, respectiv cu 13% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, drepturi in natura si sume din alte fonduri; intre 3% si 6,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati extractive, activitati de editare, tranzactii imobiliare; intre 1% si 3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de spectacole, culturale si recreative, alte activitati de servicii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-2,7%), respectiv in invatamant (-0,3%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratia publica (+0,1%) comparativ cu luna precedenta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre INS salarii salarii bugetari preturi
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sunt puține joburi disponibile in acest an, nu ai de ales...

In anii 2021 și 2022 nu este convenabil să ne dăm demisia de la un loc de muncă, sunt puține joburi și majoritatea firmelor oferă salarii mici.
In următoarele luni să incercăm să ne păstrăm jobul.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile există in centrul și vestul Romaniei, București, Ilfov, Iași, Prahova, unde se oferă salarii decente.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor