Compania Națională “Unifarm” S.A. este foarte aproape de insolvență, din cauză că nu poate rambursa un împrumut de 1,15 miliarde lei care a fost luat pentru a achiziționa materiale sanitare în pandemie, sumă la care s-au adăugat dobânzi și penalități.
În total, Unifarm avea de rambursat 1,172 miliarde lei la 31 decembrie 2020, în contextul în care compania nu a putut achita la timp împrumutul și a acumulat penalități de întârziere de 230.000 de lei pe zi, adică un total de 22,31 milioane lei până la finalul anului trecut.
Unifarm atrage atenția că are o relație dificilă cu Ministerul Sănătății, care nu a cerut restructurarea creditului și nu a răspuns solicitărilor companiei.
De asemenea, din cauza achizițiilor fulger făcute în pandemie și pentru că spitalele au ales să cumpere din alte surse, compania a rămas, potrivit calculelor economedia.ro, cu stocuri enorme, produse în valoare de peste 50 de milioane de lei expirând până la jumătatea acestui an.
"Unifarm a intrat în atenția publică in anul 2020, în timpul pandemiei, când a devenit cumpărătorul centralizat al statului de echipamente medicale. Companiei i-a fost acordat atunci un împrumut de 1,15 miliarde de lei, pentru a finanța achiziția de urgență de materiale și echipament sanitar, în contextul asigurării stocurilor necesare de produse farmaceutice și materiale sanitare pentru gestionarea epidemiei de gripă și a pandemiei cu COVID-19".
În acest context, presa a descoperit că Unifarm a derulat o serie de contracte păguboase, cumpărând mai scump și de la intermediari dubioși. Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm în plină pandemie, a fost pus sub acuzare în două dosare legate de achiziții medicale. Într-un dosar el este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști neconforme. Într-un al doilea dosar el ar fi plătit 3,6 milioane lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate.