Intretinerea si alimentele de baza golesc buzunarele romanilor

Luni, 17 Martie 2008, ora 08:45
1702 citiri
Intretinerea si alimentele de baza golesc buzunarele romanilor

Statisticile oficiale arata ca sumele cele mai mari pe care le cheltuiesc romanii, dintr-un buget-etalon de 1.000 de lei, sunt alocate platilor pentru energie, gaze, termoficare, telefonie si salubritate, noteaza Adevarul. Iar hrana zilnica, tigarile si bauturile continua sa predomine in clasamentul produselor din cosul de consum al populatiei.

Luna de luna, cheltuielile inevitabile cu intretinerea locuintei si asigurarea hranei devoreaza cele mai mari parti din bugetele familiilor. Fapt care rezida si din analizele Institutului National de Statistica, mai precis din evaluarea ponderii produselor si serviciilor din cosul de consum al populatiei, pe baza carora se calculeaza inflatia lunara.

In general, dintr-o suma fixa, etalon, de 1.000 de lei, pentru marfurile nealimentare se cheltuiesc, in Romania, 447 lei, pentru alimente sunt alocati 374,98 lei, iar pentru servicii - 178,02 lei.

La o privire mai atenta a listelor INS, observam insa ca sumele cele mai substantiale din acest buget-etalon se cheltuiesc pentru plata datoriilor la intretinere, din care fac parte curentul electric, gazele, termoficarea, salubritatea, abonamentele la telefonie (fixa si mobila), abonamentele la radio-TV, diversele taxe etc. - in total, mai mult de 220 de lei.

Urmeaza alimentele de baza, respectiv painea, legumele, carnea, lactatele sau fructele, pentru care se cheltuiesc cel putin 175 de lei.

Pentru tutun, tigari si bauturi alcoolice, din acest buget romanii aloca aproximativ 60 de lei. Si la doctor se duc multi bani, in sensul ca pentru medicamente sunt cheltuiti, potrivit INS, 38,4 lei, iar pentru consultatii si diagnosticare - aproape 10 lei.

Prima concluzie care se desprinde este aceea ca produse precum gemuri, siropuri, muraturi, slanina sau untura se vand cel mai greu. Adica romanii prefera sa si le prepare acasa in loc sa le cumpere.

Dincolo de natura obligatorie a cheltuielilor din categoria "cele mai mari", comportamentul de cumparare al romanilor - reflectat in ponderea pe care o acorda cheltuielilor din bugetul-etalon trasat de INS - arata ca portofelele romanilor sunt in continuare golite de costurile vietii.

Motiv pentru care autoritatile ar trebui sa-si revizuiasca politica fata de nivelul de trai al populatiei tarii noastre.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#romani, #costuri, #salarii, #intretinere, #alimente de baza , #stiri economice