Investitiile in turism: prea putin, prea tarziu?

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 18:39
2416 citiri
Investitiile in turism: prea putin, prea tarziu?
Foto: Teodora Bodeanu

Politicienii si analistii se intrec in declaratii despre faptul ca turismul reprezinta una dintre sperantele economiei locale, in timp ce ministerul de resort anunta investitii majore.

Cu toate acestea, Romania este codasa la veniturile realizate din turism, fara a se estima imbunatatiri importante prea curand, potrivit World Travel & Tourism Council (WTTC).

Partiile de schi, infrastructura zonei montane, statiunile balneoclimaterice, Delta Dunarii si Marea Neagra sunt directiile spre care se vor indrepta banii Ministerului Turismului in acest an.

Astfel, ministerul va finanta mai multe proiecte locale de investitii in turism, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

In cadrul subprogramului "Schi in Romania", se vor face investitii in constructia de partii de schi noi. De asemenea, in cadrul subprogramului "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta', se vor construi sau moderniza bazele de salvare in munti, refugiile de creasta si centrele de informare turistica in zonele montane.

Se vor face investitii si in reabilitarea traseelor turistice montane si a sistemelor de semnalizare aferente.

Ministerul Turismului acorda o mare importanta si dezvoltarii statiunilor balneoclimaterice, urmand sa investeasca in constructia si modernizarea complexurilor si parcurilor de acest gen, a centrelor de preventie, tratament medical primar si puncte de salvamar.

In ceea ce priveste Delta Dunarii (foto) si Marea Neagra, se vor amenaja plajele si se vor infiinta miniporturi.

"Actul normativ aprobat urmareste dezvoltarea durabila a turismului si stimularea transformarii Romaniei intr-o destinatie turistica competitiva la nivel international, prin valorificarea resurselor turistice nationale, diversificarea ofertei si cresterea calitatii serviciilor turistice", se arata in comunicat.

Deocamdata, Romania este departe de acest deziderat, tara noastra fiind printre ultimele in ceea ce priveste incasarile din turism, in Uniunea Europeana.

Potrivit unui studiu realizat de WTTC, Romania va avea venituri de 29 de miliarde de lei (aproximativ sapte miliarde de euro) din activitatile de turism, in 2009.

Aceasta suma reprezinta 5,7% din PIB, regasindu-ne pe penultimul loc din UE din acest punct de vedere, dupa tari precum Bulgaria, Ungaria si Austria.

Pana in 2019, ponderea turismului in PIB va creste la 6,6%, potrivit WTTC. Aceasta estimare este foarte diferita de cea a ministrului Turismului, Elena Udrea, care a declarat ca veniturile din turism ar putea ajunge la 10 procente din PIB pana in 2012.

Strainii vor cheltui in Romania aproximativ 11,2 miliarde de lei, in 2009, suma urmand a creste pana la 40,5 miliarde de lei in urmatorii zece ani, conform studiului mentionat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#investitii turism Romania, #venituri turism PIB , #stiri economice