Investitiile straine directe in Romania au scazut

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 12:25
2044 citiri
Investitiile straine directe in Romania au scazut
Foto: Arhiva

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele noua luni cu 49,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,525 miliarde euro, insa au acoperit integral deficitul de cont curent, fiind cu 6,4% peste nivelul acestuia, a anuntat miercuri banca centrala.

"Deficitul contului curent in perioada ianuarie-septembrie 2009 a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,525 miliarde euro, comparativ cu 6,994 miliarde euro in perioada ianuarie-septembrie 2008", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, dupa primele noua luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,313 miliarde euro, in scadere cu 74,6% fata de aceeasi perioada din 2008.

In perioada ianuarie-septembrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 50,3% din investitiile straine directe, insumand 1,774 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 49,7%, respectiv 1,751 miliarde euro, a mai anuntat BNR.

In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 2,4 miliarde euro, iar participatiile la capital - 4,58 miliarde euro.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

In primele opt luni, investitiile straine directe scazusera cu 53,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,154 miliarde euro, fiind cu aproape 29% peste nivelul deficitului de cont curent pentru acel interval.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, iar in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitii scazute Romania, #investitii straine Romania , #stiri economice