Investitorii cer Romaniei despagubiri de peste un miliard de euro

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 10:15
2034 citiri
Investitorii cer Romaniei despagubiri de peste un miliard de euro

Romania ar putea pierde peste un miliard de euro in urma celor patru procese intentate de investitori statului la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Litigiile ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, banii fiind suficienti pentru toate cheltuielile de personal ale bugetarilor timp de aproape o luna si jumatate, cifrate la circa 1,2 miliarde euro. Suma depaseste practic urmatoarea transa de un miliard de euro de la UE, conform Evenimentul Zilei.

Unul dintrele procesele Romaniei este cu The Rompetrol Group (TRG) Olanda, care a initiat plangerea in 2005, pe cand era condusa de Dinu Patriciu, sustinand ca a fost tinta "unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane", victima unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar.

Se pare ca statul roman ar fi incalcat acordul interguvernamental romano-olandez privind promovarea si protejarea investitiilor. Despagubirile solicitate se ridica la 93,4 milioane de euro.

Romania se mai afla in litigiu cu cetatenii suedezi Ioan si Viorel Micula, inca din 2005. Companiile European Food, Multipack si Starmill, care au la statul roman o pretentie de 800 milioane de euro. Procesul a demarat dupa ce Romania a refuzat sa achite de bunavoie banii.

Fratii Micula au acuzat Romania ca ar fi incalcat Tratatul bilateral romano-suedez, prin care investitiile reciproce erau protejate de anumite taxe.

Pentru anul 2010 sunt programate conferinta dinaintea audierilor, obiectiile ambelor parti, precum si audierile finale, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Un al treilea litigiu, dintre Spyridon Roussalis si Romania, dateaza din 2001. Cetateanul grec cere declararea drept ilegala a executarii gajului asupra pachetului de actiuni al companiei Continent Marine Enterprise, fapt ce a dus la exproprierea investitiei lui Roussalis si cere despagubiri de 98,44 milioane de euro.

Dosarul initiat de investitorul american S&T Oil, in 2007, se refera la contractul de privatizare al Nitramonia Fagaras. Reclamantul sustine ca investitiile sale la Nitramonia au fost expropriate ilegal. Procedura a fost suspendata pe un termen nedeterminat, din cauza neplatii taxelor pentru proces de catre reclamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#desbagubiri straini stat roman, #despagubiri investitori , #stiri economice