Ziare.com

Investitorii fug din zona euro spre Europa de Est

de Teodora Bodeanu
Marti, 23 Martie 2010, ora 12:12

   

Investitorii fug din zona euro spre Europa de Est
Guvernele din Europa emergenta au intensificat vanzarile de creante, investitorii inghesuindu-se sa cumpere, pe fondul problemelor din zona euro, provocate de Grecia.

De la Romania la Polonia, guvernele incearca sa vanda cat mai mult in prima jumatate a anului, deoarece conditiile sunt favorabile, potrivit analistilor internationali.

Interesul crescut al investitorilor pentru creante si deficit este un fel de rasplata a tarilor emergente din Europa, care au implementat cele mai severe masuri de austeritate din Uniunea Europeana.

In schimb, Grecia, al carei deficit a ajuns la 12,7 la suta din produsul intern brut si care are nevoie de ajutor international pentru a nu intra in incapacitate de plata, nu stie, inca, daca va fi sprijinita de celelalte state din zona euro sau daca va fi nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International. Din cauza acestor incertitudini, euro s-a depreciat cu 10,4% in raport cu dolarul, de la varful atins pe 25 noiembrie 2009.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In zona euro, datoriile vor ajunge la o medie de 84% din PIB, in acest an, si ar putea fi de 125% din PIB in Grecia, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.

Pe de alta parte, in Europa emergenta, doar Ungaria va depasi nivelul de 60 la suta din PIB, limita admisa de Uniunea Europeana, ajungand la 79,8 la suta.

"Problemele din zona euro si problemele bugetare ale Greciei imping investitorii spre Europa Centrala si de Est", a spus Nigel Rendell, economist la RBC Capital Markets, citat de Bloomberg.

"Nu vreau sa spun ca sunt sigure aceste investitii, dar, daca ne uitam la deficitele bugetare, sunt considerabil mai scazute in Europa Centrala si de Est decat in Grecia, iar nivelul datoriilor este, la randul sau, mai mic", a adaugat Rendell.

In medie, deficitele din zona euro vor ajunge la 6,9% din PIB, de doua ori mai mult decat pragul admis in UE. Ungaria, Romania si Republica Ceha vor avea deficite mai mici.

In luna martie, vanzarile de creante in aceste tari au fost licitate de trei ori peste nivel. In Ungaria, o licitatie de pe 16 martie, de 30 de miliarde de forinti, a avut o rata de acoperire de 4,28.

In Romania, o vanzare de titluri de stat de 1 miliard de euro a strans de 4,5 ori peste nivelul subscrierii.

De asemenea, oficialii polonezi vor incerca sa castige un miliard de euro in cea de-a treia vanzare de titluri internationala de la inceputul anului, in incercarea de a beneficia de cele mai scazute costuri de creditare din istorie.

Guvernul ceh intentioneaza sa vanda creante in valoare de 15 miliarde de dolari, in acest an, iar Polonia are o tinta de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Oficialii romani nu au anuntat inca o tinta pentru 2010, desi ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu poate exclude asemenea licitatii, avand in vedere succesul eurobondurilor din martie.

Masurile de austeritate atrag investitorii

Pentru a indeplini conditiile impuse de Fondul Monetar International, Letonia, Ungaria si Romania au fost nevoite sa impuna masuri de austeritate, care contrasteaza cu planurile de stimuli financiari meniti a sprijini cererea, din zona euro.

"Observam schimbari de regim semnificative, care sunt diferite intre statele dezvoltate si cele emergente", a spus Scott Mather, de la Pacific Investment Management. "Vedem ca situatia datoriilor se deterioreaza rapid in tarile dezvoltate, in timp ce, pe pietele emergente, situatia se imbunatateste", a adaugat el.

In plus, chiar vicepresedintele FMI, John Lipsky, a declarat ca problema datoriilor din economiile avansate este "acuta" si a avertizat ca retragerea pachetelor de stimuli financiari nu va fi de ajuns pentru a reduce datoriile.

De exemplu, tarile G7, in afara de Canada si Germania, vor avea o rata de 100% din PIB a datoriilor, pana in 2014.

In comparatie, Ungaria, care a aplicat un program de reforma fiscala, reducand cheltuielile cu 1,3 trilioane de forinti, in doi ani, a ajuns de la un deficit bugetar de 9,3 la suta, in 2006, la 3,9 la suta, anul trecut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1963 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Investitii o coacaza

Se fac Caritasuri finaciare, finantzari intortocheate si nu fabrici de lapte praf sau elicoptere.
Shmba un euro in cadere pe lei sau ce o mai fi pt a parca temporar banii.
In baza la asa investitzii, nu va puneti portofelele la muiat !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor