Investitorii straini cer mentinerea TVA si a cotei unice de impozitare

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 19:29
1137 citiri
Investitorii straini cer mentinerea TVA si a cotei unice de impozitare
Foto: Pappastax

Investitorii straini sustin mentinerea impozitelor la nivelul actual, inclusiv TVA si cota unica de impozitare, si spun ca majorarea veniturilor la buget este posibila prin masuri de negociere a impozitelor contribuabililor si o colectare eficienta a taxelor si impozitelor.

"In Romania, deja au crescut costurile cu 3-4% prin prima de risc asociata tarii. In aceste conditii, nu ne putem gandi si la majorarea taxelor. Exista, pe de alta parte, oportunitati ca atragerea fondurilor europene, precum si banii de Fondul Monetar International (FMI). Este nevoie, insa, de o coordonare mai mare", a spus, vineri, Wilhelm Simons, membru in cadrul Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

El a adaugat ca un alt obiectiv al politicii fiscale ar trebui sa fie predictibilitatea si continuitatea.

"Si alte tari schimba guvernele, insa cele noi respecta ceea ce a realizat guvernul anterior", a mai spus Simons.

In opinia membrilor FIC, alternativele pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat sunt largirea bazei de impozitare, prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor si cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala pe care trebuie sa il aiba autoritatile, care ar defini o politica fiscala de termen mediu si lung.

"Introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita de exemplu contribuabililor sa isi declare voluntar obligatiile fiscale reale, precum si posibilitatea acestora de a-si negocia direct impozitele cu autoritatile fiscale, sunt doua elemente esentiale de incurajare si sustinere a contribuabililor si de asigurare a cresterii veniturilor la buget", a spus Serban Toader, membru in Consiliul Director al FIC.

De asemenea, adoptarea in timp util a actelor normative pentru aplicarea dispozitiilor legale aprobate prin legi sau ordonante sau urmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale sunt solutii pentru imbunatatirea veniturilor la buget, sustin reprezentantii FIC.

"Masurile pe termen scurt adoptate fara cuantificarea efectelor lor pe termen mediu si lung sunt ca un medicament luat pentru raceala din care in doua-trei zile te-ai imbolnavit de inima", a spus Toader.

Membrii FIC solicita, totodata, o transparenta mai mare intre autoritati si contribuabili prin aplicarea "intr-o masura mai mare" a legii privind transparenta decizionala si consultari permanente cu mediul de afaceri.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitori straini mentinere taxe, #mentinere TVA cota unica, #Consiliul Investitorilor Straini , #stiri economice