Ziare.com

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Fata nevazuta a unui razboi iminent

Miercuri, 28 August 2013, ora 09:47

   

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Fata nevazuta a unui razboi iminent
Suntem in pragul unui veritabil razboi intre Siria si o grupare foarte puternica de state: SUA, UK, Franta, Germania si Turcia, cu toata opozitia Rusiei si a Iranului.

Nu pot sa nu fac anumite legaturi intre astfel de evenimente nefericite din istoria, cel putin recenta, a umanitatii si crizele economice.

Exista si o teorie, unii spun a conspiratiei, altii ii dau mare crezare, potrivit careia orice criza sau recesiune economica grava se inchide printr-un razboi, in scopul obtinerii, cinic spun eu, a unei cresteri economice solide, durabile si sustenabile, bineinteles in cadrul unui ciclu economic complet, cu cele 4 faze bine cunoscute, incadrat de regula decenal, adica in timp de 10 ani.

Daca arunci o privire in istoria, sa zicem recenta, mai ca-ti vine sa dai crezare acestei teorii. Sa luam exemplul, referinta noastra dintotdeauna, SUA. Ca perioada de analiza propun ultimii 33 de ani, considerati ca si aferenti unei generatii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

I. Recesiune economica in 1980,6 luni si 1981-1982, 1 an si 4 luni, razboi in 1983, prin invazia Grenadei;

II. Recesiune economica 1990-1991, 9 luni, razboi in Irak 1990-1991 si 1993;

III. Recesiune economica in 2001, 8 luni, razboi prin invazie in Irak, 2003;

IV. Marea recesiune economica in 2007-2009, 1 an si 6 luni, aproape cert razboi in Siria, 2013.

Perioadele de recesiune economica sunt statistice, in realitate fiind cu mult mai mari decat datele de mai sus, intanzindu-se pana la interferenta cu inceputul conflictelor armate. Ca exemplu, ultima mare recesiune economica din SUA s-a incheiat statistic in iunie 2009, insa de fapt ea este extrem de evidenta chiar si astazi, in 2013.

Mai mult, observati ca frecventa razboaielor, aprox. de 10 ani, 1983, 1990-1993, 2001-2003, 2013?, coincide de fapt cu intinderea unui ciclu economic, care de fiecare data se incheie cu faza de contractie economica si criza sau recesiune economica.

Adevarata sau nu, perspectiva razboiului din Siria este cat se poate de reala si evidenta, un astfel de eveniment urmand sa aiba urmari la nivel global.

Probabil, pietele financiare din Orientul Mijlociu vor fi cel mai afectate, valutele la nivel mondial la fel, insa cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa-si faca analizele proprii, atat la nivel de Stat, cat si la nivelul sectorului privat, astfel incat sa putem pregati cat mai bine economia Romaniei, pentru a suporta cat mai putin efectele negative generate de confruntarile militare, care chiar daca sunt planificate pentru scurt timp, probabil zile si extrem de bine dirijate, ele pot iesi din grafic si dura cu mult mai mult, poate ani, cazul Irakului si Afganistanului.

Sigur, poate suna cinic, insa din punct de vedere al economiei, unde sentimentele nu prea exista, exista si anumite oportunitati in astfel de perioade, care pot fi exploatate.

Daca am ratat astfel de momente, in anul 2003, dupa razboiul din Irak si in anul 2009, chiar 2010, odata cu declansarea crizei economice globale, poate de aceasta data vom fi mai pregatiti.

Oportunitatile oferite de astfel de evenimente pentru economia si finantele nationale pot fi foarte importante.

Pentru a intelege mai bine cele expuse, sa enumeram ce am pierdut la cele doua momente prezentate mai sus: dupa razboiul din Irak, aveam oportunitati, ca urmare a pozitiei sustinute de catre Romania, sa obtinem contracte de reconstructie a respectivei tari, distruse de razboi, de realizare de exporturi de marfuri si produse, de constructie de centrale electrice, de gaze, in domeniul petrolier, etc.

Din nefericire, nu ne-am ales cu nimic, dupa toate eforturile proprii materiale, financiare si umane legate de operatiunile din Irak.

In perioada 2009-2010, cand valoarea activelor internationale s-a prabusit, in loc sa ne folosim capacitatea de preluare a unora dintre acestea, pe care apoi sa le valorificam cu marja mare de profit national, Romania detinand o pozitie foarte buna la impactul cu criza financiara, ne-am ingropat singuri, contractand un credit gigant de la FMI si ceilalti finantatori si prin exigentele si restrictiile impuse de acestia, pierzand orice speranta de a fructifica anumite oportunitati, generate de marea recesiune economica din acea perioada.

Poate istoria nu se va repeta, cu toate ca este greu de contrazis o asemenea axioma, cel putin prin partile noastre de lume.

CONSULTANTA SI INVESTIGATII FINANCIARE

Site Ionel Blanculescu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acest razboi iminent cu Siria nu va aduce decat dezastru atat pentru

Cei implicati dar si pentru vecini.Mai bine ne-ati povesti dle. Blanculescu despre razboiul economic devastator impotriva Romaniei inceput acum 23 de ani prin distrugerea sistematica a industriei,agriculturii si turismului.Sau despre banii primiti ca si consultant financiar la RMGC pentru ai convinge pe romani sa accepte jaful si dezastrul ecologic de la Rosia Montana,Rosia Poieni si gazele de sist.

 

WW3

SUA, UK, Franta, Germania si Turcia versus Siria, Rusia, Iran si China!
Chiar si Japonia are niste politze de platit catre SUA, trebuie luata si Japonia in calcul!!

 

@maxi

Japonia, aliata a Chinei si Rusiei impotriva SUA??? Somn usor si vise placute in continuare...

Daca vreti sa aratati copiilor vostri...

... ca, in 2013, ati prevenit izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial, semnati petitia despre care scrie Ben, la:

http://www.veteranstoday.com/2013/08/17/alam-fox/comment-page-1/

Ben zice:

We petition the Obama administration to:

Ask the American people to reenact 9/11.

According to Wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Center ):

“When the World Trade Center twin towers were completed, the total costs to the Port Authority had reached $900 million", MUCH less than the price paid by the American people for last decade’s wars.

Please remind the citizens of the U.S. that they are free to peacefully assemble, to organize themselves, to use available blueprints, dummies, full scale replicas of planes and WTC buildings, in order to reenact, in a remote location, some of the events of September the eleventh, 2001.

Reenacting some of the events of 9/11/2011 will indeed bring change and hope, will boost confidence, credibility and stability, will promote prosperity both in the U.S. and all over the world.

Kind regards,

Ben Franklin

This petition can be signed at:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/ask-american-people-reenact-911/mGQD59YH

http://wh.gov/lg9Ka

Hirosima si Nagasaki!

Crezi ca japonezii ii iubesc pe americani!?

@maxi

Doar nu crezi ca japonezii vor lupta alaturi de China, cu care au frecusuri grave.
Japonezii nu s-au luat de Korea de Nord de dragul Koreii de Sud, care le cere sa ceara scuze pt violurile in masa japoneze din "II RM". Japonia s-a certat cu Kim ptr ca ta.m.pi.tul le tragea cu tot felul de rable peste capatani ca sa vada daca ajung harburile pana la Guam.
Poti sa uiti Japonia in constelatia Rusia -ce mai are de retrocedat niste "Bucovine japoneze" si China, cu care se cearta ptr niste insulite inconjurate cu petrol si gaze naturale.

Fara reconstructie economica, Romania nu are nicaieri, oportunitati!

1.Cred ca mai degraba,perioadele de criza au avut o "suprapunere" cu totul intimplatoare, cu razboaiele aratate.Nu poate fi evidentiata nici o legatura "cauzala" cit de "subtire",intre aceste razboaie si crizele ciclice ale capitalismului globalizarii!
2.O tara ca Romania,fara economie nationala, fara industrie, cu intreprinderile de constructii industriale disparute, odata cu restul intreprinderilor, ce "oportunitati" sa fi avut in Irak sau Afganistan, afara de niste oportunitati teoretice?
3.Mai mult ca atit, lipsite de viziunea cauzelor sociale profunde ale conflictelor din aceste tari, SUA sau Colitiile militare, nu au vizat niciodata proiecte pentru reconstructia economica si institutionala a tarilor "ocupate" militar, care sa asigure supravietuirea democratiei, pe care credeau ca o implementeaza in Irak sau Afganistan.
Rezultatul acestor razboaie au fost cheltuieli imense,morti si distrugere, lasind la conducere, doar alte clanuri feudale, in locul unor regimuri democratice, functionale.
3.Lipsite, asa cum am aratat de viziune si proiecte de schimbare economica si institutionala, a "feudalismului tirziu", actual, arab,SUA va dizloca pretutindeni regimurile dictatoriale militare, va lasa cimp liber de UZURA SI depreciere culturala si economica islamismului, urmind ca statele arabe sa treaca la democratie europeana, peste 20-30 de ani. Adica la fel ca Europa, dupa revolutia industriala si iesirea din "evul mediu", cultural si religios....

 

Blanculescule....zici tu....

.. "Fata nevazuta a unui razboi iminent"...oare...nu era mai corect/just sa extinzi aria de "cercetare/analiza" pe toata durata erei pestelui(patriarharului) si sa constati/realuzezi o perpetua stare razboi/confictuala "vazuta"la nivel idividual cat si intre natiuni si etni?!....nu de alta dar.... zice ziare.com ca esti o "personalitate"....problema e...... "culta/inculta"...."morala/imorala"...
De "perioada/era" care a precedat ideologia "razboielor",patriarhatul,Nu ai cetit nimic Blanculescule?!,era cu mult mai "utila" o analogie impartiala a celor "doua sisteme" decat aceasta "analogie" a ciclicitati si perpetuari unei stari conflictual/raboinice cu grave repercursiuni asupra Umanitatii si Naturii generate de odiosul sistem patriarhal,dovedit astfel de la accederea la "putere" pana la ora actuala.

 

Probabil ca se reia scenariul cu Iraqul !

Gazul a fost pus pe foc: arme chimice (cu toate ca nu exista informatii credibile), sa tras asupra masinilor reprezentatilor ONU dar nimeni nu stie cine a tras, razboiul mediatic e in plina desfasurare, probabil ca mai urmeaza o serie teroristi si alte asemenea abureli, deja chestia cu incalcarea drepturilor omului si a democratiei e in plin avant.
Dl Blanculescu e analist financiar, nu politic, ar trebuii sa ne spuna de ce a ajuns Romania asa dupa 20 de ani de democratie originala, cum spunea si janvaljean.

 

Aveam o parere foarte buna despre competentele domnului Ionel

Blanculescu dar daca domnia sa a scris acest articol atunci in afara de o dezamagire pot sa spune ca chiar nu voi mai lua in considerare opiniile domniei sale!

 

asta pe langa minciunile din asa numita lui analiza,

Cei drept prin omisiunile razboiului din Libia, cu mulptiple implicatii, mai ales pt Romania.Un diletant cu tupeu nemasurat!

Un economist facut la Stefan Gheorghiu,....

consultantul lui Ponta.
Blanculescu ii tragea tare pe vremea lui Boc, invinovatind-ul ca nu ia masuri de crestere economica!!!
Acum ca este consilierul lui Ponta, de ce nu implementeaza masuri de crestere economica, de ce a mai prelungit Acordul cu FMI, de ce nu scad TVA la 19 %??
Dimpotriva a redus si investitiile incepute de Boc.
Economistul lui peste, face o analiza de tot r.a.h.a.t.u.l in acest articol neinspirat. Mai bine il consilia pe Ponta in probleme economice interne, ce treaba are el cu politica externa a USA?

daca cacarau ii pupa mana lui felix,ciocarlanul asta,

iipupa mana "marelui"hot national si mondial adeasean nascase!!!auzi,vorba la blegciulescu asta;a.nascase a condus cel mai performant guvern din noua istorie a Romaniei!!!!bineinteles ,performant in lichidarea petrochimiei si siderurgiei,plus impingerea HOTIEIspre cele mai inalte culmi!!!bravo mai linge blide!!!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor