Iranul are propria bursa petroliera

Luni, 18 Februarie 2008, ora 14:49
2279 citiri
Iranul are propria bursa petroliera

Petrolul se scumpeste pe zi ce trece, iar marii producatori incearca sa gaseasca solutii pe termen lung. Una dintre aceste posibile solutii a fost pusa in practica de catre Iran: o bursa petroliera in care produsele vor fi tranzactionate in riali dar si in alte monede, anunta The Money Channel. Iranul a deschis tranzactiile la prima sa bursa petroliera, situata intr-o zona comerciala libera pe insula Kish din Golful Persic.

Potrivit unei declaratii de pe site-ul Ministerului iranian al Petrolului, citata de agentiile straine de presa, au fost tranzactionate la deschiderea noii burse peste 100 de tone de polietilena. Mai mult, in perioada urmatoarea urmeaza sa intre in ringul bursier aproximativ 100 de companii iraniene si straine.

Produsele petroliere si petrochimice vor fi tranzactionate in riali, moneda nationala iraniana, dar si in alte monede. Pana in acest moment, peste 20 de brokeri sunt activi pe piata.

Iran-ul produce circa 20 de tone de produse petrochimice pe an si este al doilea producator de petrol din randul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, dupa Arabia Saudita, asigurand 14,7% din productia cartelului.

La nivel mondial, Iranul este al patrulea producator mondial, dupa Arabia Saudita, SUA si Rusia, si tot al patrulea in termeni de rezerve de titei, dupa Arabia Saudita, Irak si Kuweit.

In acest demers, Iranul are sustinerea Rusiei, iar o decizie importanta pentru formarea OPEC-ul gazelor naturale ar putea fi luata in cadrul celui de-al saptelea forum FPEG, programat in iunie 2008 la Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#Iran, #petrol, #bursa, #riali , #stiri economice