Japonia: Robotii, trimisi in somaj din cauza crizei

Luni, 13 Iulie 2009, ora 23:17
1910 citiri
Japonia: Robotii, trimisi in somaj din cauza crizei
Foto: AlexChiu

Criza economica trimite pana si robotii din Japonia in somaj: cei mai eficienti muncitori din lume se gasesc in imposibilitatea de a mai gasi locuri de munca dupa ce tara a intrat in recesiune.

La fabrica "Yaskawa Electric", din sudul Japoniei, legiuni intregi de robotei au ramas fara ocupatie: productia industriala a tarii a scazut cu 40% iar cererea pentru muncitorii mecanici a scazut enorm, arata New York Times.

"Am avut pierderi mari", spune Koji Toshima, presedintele fabricii, care pana nu demult era cea mai mare din tara. Profiturile au scazut cu aproape doua treimi pana in martie iar anul acesta compania va functiona in pierdere.

Industria producatoare de roboti a inregistrat o scadere de 33% in ultimul trimestru al anului 2008 si o scadere de 59% in primul trimestru al anului 2009, dupa cum arata Asociatia Nipona pentru Roboti. Anul acesta se estimeaza o scadere mai mica, insa tot semnificativa: 40%.

"Investitiile privind robotii sunt primele care sufera, deoarece companiile incearca sa protejeze muncitorii", spune Tetsuaki Ueda, analist.

Chiar daca robotii sunt mai putin costisitori decat muncitorii in carne si oase, costurile initiale pentru investitie sunt mult mai mari in cazul lor. Cererea a scazut si in cazul robotilor industriali dar si a celor "de companie". In fapt, cei care pana acum erau indragiti de public au fost primii sacrificati.

Producatorul "Systec Akazawa" a intrat in faliment in ianuarie, la doar un an dupa ce a lansat robotelul PLEN, un robot de companie in miniatura. Nici "Roborior", un robot pentru monitorizarea casei, nu o duce mai bine: cererea este extrem de scazuta si se pare ca politistul de casa nu va mai fi produs.

Cu toate acestea, robotii inca isi gasesc utilizatea in industrie, unde fac cele mai grele meserii. Fuji Heavy Industries comercializeaza in prezent un robot-menajera care foloseste lifturile pentru a urca si cobori singur intre etajele unei cladiri. Specialistii sunt convinsi ca investitia initiala de 6 milioane de yeni va fi recuperata in cel mult trei ani.

"Un robot munceste zi si noapte fara sa se planga. Mai mult, economiseste energie pentru ca nu are nevoie de lumina sau caldura", spune Kenta Matsumoto, purtator de cuvant la Fuji.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#roboti somaj criza, #criza economica Japonia , #stiri economice