Josef Proll: Bancile romanesti vor profita de planul austriac

Joi, 12 Februarie 2009, ora 15:31
1418 citiri
Josef Proll: Bancile romanesti vor profita de planul austriac

Bancile din Romania vor profita de pachetul de de 100 miliarde euro destinat sustinerii sistemului bancar din Austria si la care au apelat deja mari banci austriece cu afaceri extinse pe piata rmaneasca, a declarat joi ministrul austriac de finante, Josef Proll.

"Ce este clar este ca, prin masurile actuale din Austria, vrem sa dam un semn in Romania ca bancile de aici vor profita, desigur, in mod indirect, de acest pachet de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde sunt capital direct, iar restul garantii", a spus Proll, citat de NewsIn.

Austria a adoptat la sfarsitul anului trecut un pachet de sustinere a sistemului bancar in valoare de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde euro pentru injectii de capital si 85 miliarde euro pentru garantii de stat la imprumuturi.

Erste si Raiffeisen, cele doua mari grupuri bancare austriece care s-au extins puternic in Europa de Est, inclusiv in Romania, au apelat deja la acest pachet, primind injectii de capital si garantii de stat pentru emisiuni de obligatiuni.

Proll a mentinat ca pachetul de sprijin din Austria va duce la o stabilizare si in Romania, aducand "o mai mare libertate de actiune".

Ministrul austriac a sustinut ca Romania are nevoie de asigurarea lichiditatii prin stabilitate monetara, iar scaderea rezervelor minime obligatorii "ar asigura lichiditatea rapida si efectiva".

In schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii de la 20% la 18% din pasivele in lei ale bancilor s-a dovedit a fi o greseala, iar presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin, a spus joi ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa mentina rezervele minime obligatorii la nivelul actual, in conditiile in care acestea sunt importante pentru mentinerea credibilitatii, esentiala pentru Romania in acest an.

Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de finante din UE, "vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor".

"Ma bucur ca din partea Romaniei am primit un semnal pozitiv si o prognoza optimista privind cresterea economica si de deficit bugetar", a spus Proll, potrivit traducerii oficiale din germana in romana.

Proll a mai spus ca Gheorghe Pogea i-a comunicat ca ministerul roman de finante va efectua consultari periodice cu bancile din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Joseph Proell banci, #bancile din romania, #sustinere sistem bancar, #criza financiara, #lichiditati Romania , #stiri economice