Jumatate din manageri cred ca economia isi va reveni in 2010

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 11:44
1211 citiri
Jumatate din manageri cred ca economia isi va reveni in 2010
Foto: KPMG

Economia va incepe sa se redreseze anul viitor, potrivit reprezentantilor unor corporatii din 29 de tari, din toata lumea.

Peste jumatate dintre companiile care au participat la un sondaj realizat de firma de consultanta KPMG au prognozat o redresare in 2010, in timp ce 22% indica anul 2011, iar 12%, anul 2012, potrivit unui comunicat, remis Ziare.com. Un procentaj foarte mic a estimat ca va exista recesiune si in 2014.

Jumatate dintre managerii intervievati intentioneaza sa isi schimbe strategia, in perioada urmatoare, pentru a se conforma noului comportament al consumatorilor.

In fata recesiunii globale, managerii europeni sunt precauti in abordarea unor circumstante considerate fara precedent, in timp ce americanii sunt mai curajosi, avand mai multa incredere in abilitatile lor de a se adapta noilor conditii de piata.

Pe de alta parte, managerii din regiunea Asia - Pacific spun ca actuala situatie economica este o oportunitate pentru revizuirea modelelor de afaceri pe termen lung.

Aproape 90 de procente dintre companiile din Japonia si 84% dintre cele din Singapore pregatesc schimbari radicale ale modelelor de business, in urmatorii zece ani. In India, procentul este de 72%, iar in China de 66%.

Pe de alta parte, in Europa, doar 20% dintre firmele din Republica Ceha si Olanda planifica schimbari majore ale afacerilor, in timp ce, in Belgia, procentul se ridica la 25%, in Ungaria la 30%, iar in Marea Britanie la 42%.

Cel mai mare procentaj, din acest punct de vedere, se inregistreaza in Irlanda, de 63 de procente.

"Ce am remarcat imediat a fost proportia mare a respondentilor care au spus ca aceasta recesiune este unica si nimic din experienta lor nu ii poate ajuta", a afirmat Serban Toader, senior partner al firmei membre KPMG in Romania.

"Global, 15% dintre respondenti si-au exprimat aceasta opinie. Dar procentul urca pana la aproximativ 40 de puncte in Germania, Italia si Ungaria. Ceea ce sugereaza ca un mare numar de companii din tarile europene incearca inca sa gaseasca o strategie pentru a face fata declinului", a adaugat Toader.

In Europa, multe companii se bazeaza pe actiunile guvernului pentru redresarea economiei, in special pe o mai buna reglementare a sectorului financiar. O treime dintre respondentii din Luxemburg au fost de parere ca aceasta este solutia pentru iesirea din criza, fiind urmati de cei din Spania (28%), Olanda (24%) si Polonia (20%).

In Asia, situatia este cu totul diferita, avand in vedere ca niciuna dintre companiile japoneze nu a impartasit acest punct de vedere si doar 8% dintre respondentii din Singapore au fost de acord. Cei dintai se bazeaza pe reducerea costurilor, un management de risc mai bun si o planificare mai eficienta, iar firmele din Singapore se concentreaza pe nevoile clientilor.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#redresare economica 2010, #studiu manageri KPMG , #stiri economice