Kazahstanul va nationaliza doua mari banci

Luni, 02 Februarie 2009, ora 10:52
854 citiri
Kazahstanul va nationaliza doua mari banci
Foto: Infoturism

Oficialii din Kazahstan au anuntat ca vor nationaliza doua banci importante, in contextul in care criza globala financiara a afectat cea mai mare economie din Asia Centrala.

Guvernul va cumpara 78,14% din pachetul de actiuni al celei mai mari banci kazahe, BTA, potrivit declaratiilor presedintelui autoritatii de reglementare financiara, Yelena Bakhmutova, preluate de Reuters.

BTA are active totale de 28 miliarde dolari si, precum majoritatea bancilor nationale, a fost afectata sever de criza globala a creditelor, care a dus la incetinirea cresterii economice, ce depasea odata 10%.

Premierul Karim Masimov a anuntat ca Kazahstanul ar putea vinde o parte din actiunile BTA dupa incheierea tranzactiei, adaugand ca poarta discutii cu banca rusa Sberbank in aceasta privinta.

Kairat Kelimbetov, presedintele holdingului de stat Samruk-Kazyna, a declarat ca guvernul va transfera 1,75 miliarde dolari care BTA, ca parte din planul de preluare a acesteia.

Separat, oficialii guvernamentali au anuntat ca vor sa salveze o alta banca afectata de criza, Alliance Bank, cea de-a patra banca kazaha, prin cumpararea a 76% din actiunile acesteia, pentru o suma simbolica de mai putin de un dolar.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#kazahstan, #nationalizare banci, #plan de salvare , #stiri economice