Legea privind cumpararea vechimii in munca a fost promulgata. Care sunt principalele modificari ce intra in vigoare

Marti, 22 Iunie 2021, ora 16:31

   

Legea privind cumpararea vechimii in munca a fost promulgata. Care sunt principalele modificari ce intra in vigoare
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, pe 22 iunie, legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileste cadrul legal pentru completarea, de catre persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare in sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate partial, prin incheierea unui contract de asigurare sociala pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori implinirii varstei standard de pensionare.

"Pana la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevazute la art. 1 pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta", se arata in lege.

Actul normativ mai prevede ca plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2023.

"In situatia in care la data de 31 august 2023 contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate", se mai arata in lege.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5273 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Înc-o lege făcută pentru câțiva de-ai noștri, în vederea pensionării
De ce nu pot, in primul rand, pensionații să-și completeze ei vechimea, dacă tot vrem să facem incă o discriminare pe calitățile de pensionabil și pensionar?
Nonpolitikon
rank 5
Cum pensionații nu au nicio posibilitate de a ataca discriminatoria
lege, poate se sesizează și dă cea mai tare lovitură de imagine noul Avocat al Poporului!
Emigrantul-Anonim
rank 5
Cumperi 6 ani, iei pensie, si platesti 10% pt. ce depaseste 2000 lei
Bravo Johannis! Deci, dai bani pt. 6 ani, iei pensie, DAR: daca pensia depaseste 2000 lei, depasirea se taxeaza cu 10%!! "Uimitor de inteligent"!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor