Leul atinge un nou maxim al ultimelor cinci saptamani

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 15:20
1879 citiri
Leul atinge un nou maxim al ultimelor cinci saptamani

Moneda nationala s-a apreciat cu peste doi bani, pana la 3,6725 lei/euro, la cursul de referinta afisat marti de banca centrala, care a ajuns la cel mai jos nivel al ultimelor cinci saptamani, intr-o tendinta regionala de intarire a valutelor emergente, anunta Newsin.

In prima sedinta din aceasta saptamana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,6949 lei/euro. Cursul anuntat luni de BNR nu a mai fost atins din 28 februarie 2008, cand BNR anuntase un curs de 3,6548 lei/euro.

"In toata zona s-au intarit monedele fata de euro. Leul a mai pierdut din aprecierea initiala, dar oricum si 3,67 lei/euro inseamna o apreciere semnificativa", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu.

Moneda nationala a deschis a doua sedinta a saptamanii la cotatii apropiate de cele de luni seara, de putin peste 3,66 lei/euro, la care s-a mentinut pana in jurul orei 10, cand leul a castigat brusc un ban pana la 3,65 lei/euro. Nivelul nu a tinut insa mult timp, astfel ca euro a recastigat din terenul pierdut si s-a stabilizat la cotatii apropiate de 3,67 lei/euro dupa pranz. La ora 14, euro era cotat cu 3,6690-3,6770 lei.

Cursul afisat marti de BNR arata o apreciere cu peste doi bani (0,9%) a monedei nationale fata de cea americana, la 2,3306 lei/dolar, de la 2,3518 lei/dolar, cat era luni.

Leul a ajuns marti la un nivel maxim al ultimelor cinci luni fata de dolar, neatins din 9 noiembrie 2007, cand BNR afisa un curs de referinta de 2,3215 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut teren in fata celei europene pana spre 1,58 dolari/euro, pentru ca apoi sa recastige o parte din terenul pierdut. La ora 14, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5733 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,55% pe an, foarte putin sub nivelul din ziua precedenta, de 9,56% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut nesemnificativ la 10,05% pe an, de la 10,06% pe an, cat era luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#curs valutar, #leu, #euro, #record , #stiri economice