Leul s-a apreciat la cel mai inalt nivel al ultimei luni

Vineri, 30 Mai 2008, ora 16:45
1392 citiri
Leul s-a apreciat la cel mai inalt nivel al ultimei luni

Moneda nationala s-a apreciat cu 0,78%, pana la un curs de referinta de 3,6213 lei/euro afisat vineri de banca centrala, odata cu aprecierea dolarului fata de euro pe pietele internationale, ca urmare a revenirii apetitului pentru risc al investitorilor straini.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 25 aprilie, cand era de 3,6055 lei/euro, relateaza NewsIn.

"Aprecierea de vineri a leului a venit ca urmare a tendintei de intarire inregistrate inca de joi, cand a revenit apetitul pentru risc al investitorilor straini, odata cu reevaluarea coroanei slovace, ceea ce a atras interesul si pentru monedele celorlalte tari din regiune", a declarat analistul Credit Europe Bank Romania, Georgiana Constantinescu.

"Datele de joi despre PIB-ul american au depasit asteptarile pietei, ceea ce a atras si cresterea pietelor bursiere si, ulterior, a dus si la teninta accentuata de apreciere a leului.

Azi (vineri - n. red.) pare sa fi revenit si mai mult apetitul pentru risc al investitorilor straini, in conditiile in care s-au accentuat si tranzactiile carry trade, iar dolarul si yenul japonez s-au apreciat", a explicat analistul Credit Europe Bank.

"In plus, piata nu a reactionat negativ la raportul Moody's despre necesarul de lichiditate din tarile emergente din Europa", a mai spus Constantinescu.

Moneda nationala s-a apreciat constant in prima parte a zilei, de la 3,6405 la 3,6190 lei/euro, iar la 14:25 bancile cumparau un euro cu 3,6230 lei si il vindeau cu 3,6275 lei.

Cursul de referinta afisat, vineri, de banca centrala arata o apreciere a leului cu aproape un ban (0,32%) in fata dolarului, pana la 2,3376 lei/dolar, de la 2,3450 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat, initial, de la 1,5540 la 1,5463 dolari/euro, dupa care a pierdut terenul castigat, iar la ora 14:25, ora Romaniei, euro era cotat la 1,5526 dolari.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,93% pe an, usor mai scazut decat cel de 9,96% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,43% pe an, de la 10,46% pe an, cat era joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#leu, #apreciere, #nivel, #inalt, #mai , #stiri economice