Leul se apreciaza: 3,7329 lei pentru un euro

Marti, 04 Martie 2008, ora 14:34
913 citiri
Leul se apreciaza: 3,7329 lei pentru un euro

Moneda nationala s-a apreciat cu aproape trei bani marti fata de ziua de luni, pana la 3,7329 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, dupa publicarea vestilor pozitive despre cresterea produsului intern brut pe 2007, sustin dealerii.

Cursul de referinta urcase luni la 3,7617 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii ianuarie pana in prezent, indicand o depreciere puternica a leului, pe fondul aversiunii fata de risc din regiune.

La deschiderea sedintei valutare locale, euro era cotat la 3,7265 lei, pentru ca apoi moneda europeana sa atinga varful de 3,7348 lei/euro.

Dupa publicarea datelor referitoare la cresterea economica pe anul trecut, leul a castigat peste trei bani, ajungand, cu putin inaintea orei 11:00, la 3,7020 lei/euro.

Dupa atingerea acestui nivel, leul a reinceput sa se deprecieze aproape constant, iar la 14:00, bancile cumparau un euro cu 3,7290 lei si il vindeau cu 3,7350 lei.

"Leul a recastigat teren in aceasta sedinta, ajungand aproape de nivelul de 3,70 lei/euro, datorita datelor pozitive despre cresterea economica in ultimul trimestru al anului trecut. Dupa aceasta apreciere, leul a revenit spre 3,73 lei/euro, dar, in cazul in care vom vedea o redresare a increderii pe piata, datorita vestilor bune despre economia Romaniei, am putea asista la coborarea cursului spre 3,65 lei/euro in urmatoarele zile", a declarat dealerul Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Cursul afisat marti de banca centrala arata o apreciere cu 0,97% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,4788 lei/dolar, cat era luni, la 2,4546 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat intre 1,5171 si 1,5225 dolari/euro, iar la 14:00 ora Romaniei, cotatia era de 1,5212 dolari/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,05% pe an, usor sub cel de 9,19% de luni.

Dobanda pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) a fost de 9,73 % pe an, usor sub nivelul din ziua precedenta, de 9,86%.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au coborat usor fata de luni, dar se mentin la un nivel ridicat, de 9-9,5%, ca urmare a nivelului relativ scazut al lichiditatii din piata.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#apreciat, #leu, #euro , #stiri economice