Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine profită de pe urma exploziei prețurilor la energie electrică și gaze. „Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini”

Miercuri, 25 August 2021, ora 03:29
23522 citiri
Cine profită de pe urma exploziei prețurilor la energie electrică și gaze. „Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini”
Deocamdată, piață concurențială a adus doar scumpiri, ca urmare a unei liberalizări prost gestionate și comunicate FOTO Unsplash.com

Costul liberalizării pieței de energie electrică și gaze ajunge în cârca consumatorului final care, fară îndoială, complet bulversat de explozia facturilor în urma unui proces ce trebuia demarat cu mai bine de 8 ani în urmă, este definit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca beneficiar al acestui întreg proces de reglementare.

Deocamdată, mult aclamata piață concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost gestionate si comunicate, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții. Astfel ca, „beneficiarii” vorbesc pe rețelele de socializare de facturi la electricitate cu 200% mai mari și consum inexplicabil de mare.

Cu toate acestea, ANRE, într-un răspuns pentru Ziare.com, precizează că „pe termen mediu, liberalizarea reprezintă un avantaj pentru întreaga piaţă de energie, iar cu o informare corectă și permanentă a clienților finali, piața se va putea maturiza în mod competitiv, cu beneficii, mai ales, pentru clienți. Iar creșterea gradului de conștientizare va contribui la crearea unui mediu concurențial mai puternic”.

Astfel, ANRE solicită consumatorilor responsabilitate cu privire la deciziile luate în ceea ce priveşte furnizarea energiei și a preţului pentru aceasta.

„Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini. În primul rând, să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by când pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțîn”, a declarat fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, pentru Digi TV.

Consumatorii pot renunța la contract în cazul în care condiţiile apărute după semnare nu sunt acceptabile

Legat de formarea preturilor, ANRE a mai precizat pentru Ziare.com că prin liberalizarea completă a piețelor, „România respectă în integralitate prevederile legislației europene, conform cărora prețurile se formează în funcție de cerere și ofertă. Uniunea Europeană a emis reguli şi reglementări privind deschiderea pieţelor de energie care, în concordanţă cu legislaţia naţională, sunt menite să asigure cetăţenilor toate informaţiile necesare înainte de semnarea unui contract de furnizare, inclusiv informaţii privind dreptul de renunţare la contract în cazul în care noile condiţii apărute după semnarea contractului nu sunt acceptabile”.

Mai mult, dereglementarea pieţei de energie este „o revenire la principiile care stau la baza unei economii de piaţă, în care se iau în considerare eforturile investiţionale și care corespunde raportului cerere-ofertă, cu riscurile de piaţă aferente. Prin liberalizare se exclude şi tendinţa de monopol a pieţei, ducând la o concurență reală între furnizori, cu accent pe servicii de calitate și pe o politică de preţ concurenţială, liberalizarea reprezentând şi o conformare cu legislaţia Uniunii Europene, cu scopul final de a asigura prețuri de piaţă competitive, în beneficiul consumatorului final”.

Cum realizează ANRE rapoartele de monitorizare a pieței de energie electrică

Rapoartele de monitorizare a pieţei de energie electrică se realizează pe baza datelor/informaţiilor transmise cu frecvenţă lunară (până la sfârşitul lunii următoare celei de livrare) de către participanţii la piaţă activi în luna de raportare.

„Datele/informaţiile transmise de participanţii la piaţă sunt supuse unui amplu proces de verificare şi corelare în cadrul compartimentului de specialitate din cadrul ANRE şi sunt agregate la nivel lunar şi/sau anual, în funcţie de disponibilitatea datelor/informaţiilor. Pe baza acestor date agregate sunt calculaţi şi publicaţi indicatori de sinteză în rapoartele lunare de monitorizare, cu respectarea principiului confidenţialităţii datelor/informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial”, a mai explicat ANRE pentru Ziare.com.

Indicatorii sunt definiţi şi stabiliţi prin metodologiile de monitorizare şi au că scop evaluarea nivelului de eficienţă/performanţă, concurenţă şi transparenţă pe piaţă şi/sau prevenirea/descurajarea practicilor anticoncurenţiale sau care pot afecta siguranţa în alimentare a clienţilor finali.

„Procesul de monitorizare al pieței de energie electrică realizat de compartimentul de specialitate din cadrul ANRE (ritmicitatea colectării datelor, modul de realizare a procesului de colectare a datelor, de verificare, corelare și de agreare a acestora, precum și tipul de indicatori urmăriți și publicați prin rapoartele de monitorizare a pieței de energie electrică) reflectă modul de lucru, viziunea și orientarea europeană din rapoartele de monitorizare a pieței de energie electrică ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER)/Consiliului Regulatorilor Europeni pentru Energie (CEER) și direcțiile trasate, respectiv îndrumările oferite în documentele de poziție ale ACER/CEER pentru procesul de evaluare a performanțelor piețelor naționale europene de energie electrică”, a mai precizat ANRE.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#liberalizare piata energie, #liberalizare, #ANRE, #piata concurentiala, #Razvan Nicolescu economie , #stiri economice