Lupul din Mongolia, urmatorul tigru asiatic

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 12:04
4678 citiri
Lupul din Mongolia, urmatorul tigru asiatic
Foto: Mario Carvajal

Grupul select al economiilor asiatice se pregateste sa primeasca un nou membru, iar restul lumii este pe cale sa asiste la una dintre cele mai impresionante transformari.

Mongolia are o economie cu 25% mai mica decat cea a Republicii Moldova, insa, cei 1,5 milioane de kilometri patrati acoperiti in mare parte de stepa ascund rezerve de cupru, carbune, aur si uraniu care le depasesc pe cele ale Kazahstanului sau pe cele ale Australiei, potrivit Business New Europe.

Pe masura ce aceste resurse naturale vor fi scoase la suprafata si vor ajunge pe pietele internationale, Mongolia va avea toate sansele sa devina economia cu cea mai mare rata de crestere din lume.

Totul a inceput prin acordul incheiat intre guvernul mongol si grupul format de Ivanhoe Mines Ltd si Rio Tinto Group pentru exploatarea zacamantului de cupru de la Oyu Tolgoi. Aflat in desertul Gobi, la 80 de kilometri de China cea nesatula de cupru, zacamantul de aici este considerat una dintre cele mai mari rezerve de cupru si aur neexploatate din lume.

Potrivit estimarilor, la Oyu Tolgoi s-ar gasi 36 de milioane de tone de cupru si 1.200 de tone de aur, iar mina va produce anual, in primii 10 ani, aproape 500.000 de tone de cupru si 500.000 de uncii de aur (14 tone). 34% din suma castigata din exploatare va ramane in Mongolia.

Lucrarile de la mina Oyu Tolgoi ar trebui sa fie finalizate in 2012, pentru ca in 2013 sa inceapa productia comerciala. In total, proiectul va costa aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Insa acesta nu e singurul proiect de mare anvergura dezvoltat de investitorii occidentali. Bugetul de 758 de milioane de dolari, pe care Ivanhoe - Rio Tinto vrea sa il cheltuiasca in 2010, include si lucrari de infrastructura. Printre acestea, construirea unui aeroport regional pe care sa poata ateriza avioane Boeing 737.

De la Gingis Han la Louis Vuitton

Oricat de promitatoare suna investitiile, Mongolia trebuie sa recupereze enorm, iar drumul ei spre succes nu va fi deloc usor. Pana atunci, trebuie sa se tina cont ca este o tara de marimea Europei Occidentale, dar care are mai putine drumuri chiar si decat Luxemburgul.

Resursele nu sunt, insa, singurele care ii atrag pe investitori occidentali. Lipsa infrastructurii sau a cladirilor de birouri nu inseamna decat ca exista oportunitati uriase pentru orice piata, de la cea bancara la cea imobiliara. Chiar si designerul Louis Vuitton si-a deschis un magazin in capitala Ulaan Baatar, in luna octombrie.

Ceea ce le ofera incredere investitorilor este si climatul politic al tarii, diferit de cel din zona Asiei Centrale. Spre deosebire de vecinii ei, Mongolia are un sistem politic competitiv, iar alegerile si presa sunt libere. Acest lucru a facut ca Banca Mondiala sa o plaseze intre primele trei tari in functie de usurinta cu care se fac afaceri.

Pe termen lung, mongolii ar putea avea probleme din cauza celor doi vecini uriasi. Cea mai lunga frontiera o are cu China, unde cele trei regiuni de la granita au in total 74 de milioane de locuitori, fata de cei 2,6 de milioane care traiesc in Mongolia. Chiar si populatia de etnie mongola din China este mai mare decat cea a Mongoliei. Cealalta granita este cea cu Rusia, tara care a dominat-o timp de 65 de ani, inca din 1924.

Pentru a crea un echilibru si a se asigura ca nu va depinde de interesele celor doi vecini, Mongolia nu isi ascunde preferintele cand vine vorba de investitori si ii incurajeaza mai mult pe cei care nu sunt chinezi sau rusi.

In ciuda greutatilor pe care le va intampina, dezvoltarea Mongoliei este in acest moment iminenta. Potrivit estimarilor oficiale, in urmatorii cinci ani, productia de carbune se va dubla, cea de aur se va tripla, iar cantitatea de cupru va fi de patru ori mai mare. De asemenea, expertii Fondului Monetar International afirma ca economia ei se va dubla pana in 2014.

Analistii sustin ca toate aceste oportunitati fac din Mongolia cel mai interesant loc pentru oamenii de afaceri, iar in urmatorii 10 ani vom fi martorii transformarii unei tari dependente de pastorit si agricultura intr-un tigru asiatic. Sau intr-un lup, cum le place mongolilor sa se vada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Mongolia economie, #Mongolia economie emergenta, #Mongolia crestere economica, #Mongolia resurse naturale, #Mongolia investitii , #stiri economice