Mafia prospera si pe timp de criza

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 10:45
1326 citiri
Mafia prospera si pe timp de criza

Criza economica este o ocazie pentru mafia italiana, care dispune de mari lichiditati si care a inceput sa profite cumparand intreprinderi in dificultate si angajand someri.

'Criza este inainte de toate o lipsa de lichiditati. Iar mafia dispune de mari sume de bani murdari', subliniaza Lino Busa, presedintele asociatiei Sos Impresa, care ajuta intreprinderile victime ale extorcarii de bani si ale cametei.

Cifra de afaceri a mafiei atinge in jur de 130 miliarde de euro, cu un profit anual de 70 miliarde de euro, potrivit raportului Confesercenti, care reuneste aproape 270.000 de intreprinzatori, comercianti si mestesugari, publicat in luna noiembrie, citat de Le Point.

Banii provin mai ales din droguri (59 miliarde de euro), santaje si extorcari de bani (9 miliarde), trafic de arme (5,8 miliarde), contrabanda (1,2 miliarde) si din prostitutie (6 milioane de euro).

'Firme si magazine in dificultate, bunuri imobiliare vandute in pierdere de proprietari fortati de criza: aceste 'afaceri bune' permit clanurilor mafiote sa-si recicleze banii muradari cu cel mai mic cost', explica Busa.

Pe vreme de criza, mai putine scrupule

Marasmul economic permite mafiei sa-si accelereze infiltrarea in economie, mai ales in nordul tarii, dar si in strainatate, adauga el. 'In vreme de criza, firmele si magazinele au mai putine scrupule in a trata cu investitorii sau cu intreprinzatorii suspecti si isi pun mai putine intrebari asupra banilor care li se ofera', precizeaza Busa.

Potrivit asociatiei mentionate, mafia este foarte prezenta in sectorul imobiliar, unde investeste 37,5% din profituri, in comertul cu amanuntul si in restaurante, in care isi plaseaza 20% din castiguri.

In plus, profiturile mafiei provenite din camatarie, care ii aduc in fiecare an 12,6 miliarde de euro, 'vor creste odata cu criza', avertizeaza Silvana Fucito din conducerea Federatiei impotriva extorcarii si cametei.

Peste o treime din camatari sunt in legatura directa cu mafia, potrivit Sos Impresa. Dobanzile practicate de camatari merg de la 100% la 200%, conform mai multor asociatii. 'De mai multe luni, numarul victimelor cametei care ne cer ajutorul a urcat vertiginos.

Camata, taxa de protectie, toate prospera

Toate categoriile sociale sunt afectate: mame singure, muncitori, mici patroni', arata Sos Impresa. 'Persoanele defavorizate social carora bancile le-au inchis portile nu au uneori alta cale decat sa se adreseze camatarilor', spune Fucito, care conduce o vopsitorie de masini langa Neapole.

Angajata in lupta impotriva mafiei din 2002, cand i-a fost incendiata fabrica de catre membri ai clanului local pentru ca refuza sa plateasca 'pizzo', taxa de protectie mafiota, Silvana Fucito se teme ca situatia economica 'submineaza toate eforturile facute in Italia impotriva criminalitatii'.

'Somajul este unul din principalii factori de dezvoltare ai mafiei, singura care poate garanta un loc de munca', spune ea, adaugand: 'Actuala criza, cu tot alaiul de inchideri de fabrici, de falimente ar putea sa impinga miile de someri in bratele clanurilor mafiote.'

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#mafia prospera, #camatarie, #taxa de protectie, #mafia criza , #stiri economice