Majorarea salariilor profesorilor ar putea scadea ratingul Romaniei

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 19:45
1321 citiri
Majorarea salariilor profesorilor ar putea scadea ratingul Romaniei

Ratingul de tara al Romaniei ar putea fi coborat, pe fondul dezechilibrelor atrase de majorarea salariilor profesorilor, ce va duce deficitul bugetar peste 3% din PIB in 2008 si in anii urmatori, dar efectele asupra inflatiei vor fi limitate de incetinirea creditarii, spun analistii.

Adancirea deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB), cu impact asupra investitiilor in Romania, este unul din indicatorii decisivi care pot duce la scaderea ratingului de tara, spun analistii.

"Va fi din ce in ce mai greu sa ajungem la un deficit bugetar sub 3%, probabil se va situa intre 3,5% si 4%, deci apare probabilitatea unei scaderi a ratingului de tara, mai ales ca nevoia de finantare este foarte mare in cazul tarilor din Europa de Est", crede seful departamentului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa, care nu exclude extinderea presiunilor de crestere a salariilor si la nivelul altor sectoare bugetare.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, spune ca o astfel de decizie va atrage si alte consecinte, care se vor reflecta tot in deficitul public, "principala ingrijorare a agentiilor de rating".

"Agentiile de rating au in vedere ca principala vulnerabilitate in cazul Romaniei presiunea asupra bugetului. Nu a fost cea mai buna solutie, avand in vedere contextul international. Avem deja perspectiva negativa (de la S&P si Fitch, n.r.), iar decizia va starni ingrijorari sporite", a declarat, pentru NewsIn, Lucian Anghel.

Efectul "bulgarelui de zapada, care sa creasca din ce in ce mai mult" ar putea fi amplificat de alte revendicari ale celorlalte sectoare bugetare privind cresterile salariale, sustine Anghel.

Adancirea deficitului bugetar indeparteaza investitorii si creste costurile finantarii externe

Tarile din Europa de Est depind in mare parte de investitiile straine, care s-ar putea reduce in cazul largirii deficitului bugetar, crede economistul senior al UniCredit tiriac Bank, Rozalia Pal.

"Exista pericolul clar ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB) si, in conditiile actuale, de nervozitate maxima pe piata internationala, orice depasire a acestui prag va avea consecinte asupra investitiilor si a costurilor de finantare. Romania depinde mult de aceste fonduri si este clar ca efectul se va simti puternic", a declarat Pal.

Deficitul bugetar inflamat le poate taia investitorilor pofta pentru Romania

Reducerea cheltuielilor pentru investitii in bugetul de stat pe 2009 ar putea fi cea mai facila solutie in contextul cresterilor salariale, pentru a echilibra nivelul cheltuielilor cu cel al veniturilor, crede Lucian Anghel.

"Aprobarea acestei majorari salariale a fost cea mai buna solutie, avand in vedere contextul international. Ramane de vazut ce elemente din cheltuieli vor fi modificate, la ce cheltuieli se va renunta si sper ca nu vor fi investitiile. Depinde insa si de angajamentele pe care ni le-am luat fata de Uniunea Europeana (UE), insa partea de infrastructura trebuie sustinuta", a spus Anghel.

Majorarile salariale pun presiune asupra inflatiei, protejata insa de incetinirea creditarii

In acest context, majorarea salariilor ar putea duce la un exces de cerere, cu impact direct asupra inflatiei, mai cred unii analisti.

"Cu toata cresterea economica, ar putea aparea efecte asupra inflatiei, iar banca centrala nu poate fi mereu un colac de salvare, nu poate asigura mereu echilibrul macroeconomic. Nu trebuie sa ne uitam tot timpul la BNR ca la un panaceu", a mai spus Anghel.

Pe de alta parte, incetinirea creditarii ar putea reduce consecintele majorarilor salariale asupra inflatiei, crede Bucsa.

Agentia de rating Fitch a modificat de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei la inceputul acestui an, la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara, motivata, in principal, prin largirea deficitului de cont curent si politica fiscala prea relaxata. in acelasi timp, agentia de rating Moody's a pastrat perspectiva stabila pentru ratingul de tara al Romaniei.

Citeste si:
De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”
De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”
România „livra” în 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. O cifră semnificativ de mare. Cu toate acestea, începând de anul...
Viktor Orban acuză UE de blocarea fondurilor postcovid din cauza legii ungare anti-LGBT
Viktor Orban acuză UE de blocarea fondurilor postcovid din cauza legii ungare anti-LGBT
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează fonduri din planul de relansare postcovid, din cauza unor dezacorduri cu privire la drepturile...
Sursa: Ziare.com