Marea dezbatere de la Davos: vom avea crestere sau scadere in 2010?

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 12:25
2365 citiri
Marea dezbatere de la Davos: vom avea crestere sau scadere in 2010?
Foto: Daylife

Cativa dintre cei mai importanti oameni de afaceri si economisti din lume, printre care miliardarul George Soros, castigatorul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz si "Dr. Doom", Nouriel Roubini, avertizeaza, chiar inaintea Forumului Economic Mondial din Davos, ca redresarea economica va fi mult mai slaba decat anticipeaza jucatorii din pietele financiare.

Pe de alta parte, investitorii sunt determinati sa le demonstreze ca nu au dreptate. Astfel, indicele bursier MSCI World Index a crescut cu 67 de procente, din luna martie, pe masura ce managerii companiilor de investitii, cum ar fi BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, pariaza pe o revenire puternica a pietelor.

De exemplu, BlackRock estimeaza ca indicele Standard & Poor's 500 va ajunge la 1.250 de puncte, pana la sfarsitul anului, cu 13 procente mai mult decat era saptamana trecuta. De asemenea, se asteapta o crestere de zece procente a pretului actiunilor si a dolarului american.

Insa, Roubini Global Economics, compania de analiza financiara si estimari infiintata de Nouriel Roubini, sustine ca dolarul va continua sa scada, iar in a doua jumatate a anului se va observa o incetinire a ritmului de redresare economica in Statele Unite, Europa si Japonia.

"Ar putea fi inceputul unei corectii a pietei, iar schimbarile macroeconomice ii vor prinde pe toti pe picior gresit", a spus Roubini, citat de Bloomberg.

Bob Doll, vice presedinte si director de investitii la BlackRock, crede ca economia Statelor Unite se va majora cu mai putin de 5%, insa va fi ajutata de programul de stimuli financiari de 400 de miliarde de dolari al presedintelui american, Barack Obama, si costurile mici pentru creditare, cererea de pe pietele emergente si reconstruirea inventariilor de catre companii.

Desi recunoaste ca analistii care prezic o scadere au mai mari sanse sa aiba dreptate, avand in vedere magnitudinea crizei, el a adaugat ca pretul actiunilor pe burse va avea de castigat si de pe urma reducerii cheltuielilor si cresterii productivitatii.

Cine are dreptate?

Christian Menegatti, director de analize globale la Roubini Global Economics, recunoaste ca firma a subestimat nivelul injectiilor de capital facute de guverne si de bancile centrale. Potrivit Fondului Monetar International, bancile centrale din tarile ce fac parte din G20 au investit 4,1 trilioane de dolari pentru combaterea crizei, intre iunie 2007 si aprilie 2009. Potrivit spuselor sale, 90% din cresterea economiei SUA de 2,2%, din trimestrul trei al anului trecut, s-a datorat ajutoarelor oferite de Guvern. De asemenea, George Soros a declarat ca nu a reusit sa anticipeze nivelul redresarii.

Multi dintre delegatii de la Davos cred, totusi, ca impactul pachetelor de sprijn financiar va trece, iar consumatorii si companiile vor fi inca prea slabe pentru a prelua controlul, rezultand intr-o incetinire a ritmului de redresare sau chiar o noua scadere.

Potrivit JPMorgan Chase & Co, ajutoarele de stat vor adauga doar 0,2 procente la cresterea economiei mondiale, in scadere fata de nivelul de 1,2 procente, in 2009. Intre timp, bancile centrale, inclusiv cea americana, Federal Reserve si Banca Centrala Europeana, incep sa retraga sprijinul de pe pietele financiare si ar putea ridica rata dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului.

"Este foarte posibil ca redresarea sa ramana fara combustibil si sa urmeze chiar o a doua criza economica, desi nu sunt sigur daca acest lucru se va intampla in 2010 sau 2011", a adaugat Soros.

Roubini estimeaza ca economia celor mai dezvoltate state, cele din G7, se va majora cu 1,7 procente, in acest an, cu aproape un procent mai putin decat estimarea BlackRock.

Presedintele Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, spune ca exista o probabilitate de 40% de recadere in recesiune, in 2010. Potrivit estimarilor sale, somajul va continua sa afecteze grav consumul din Statele Unite, al carui procentaj in PIB-ul tarii va scadea cu 5%, de la nivelul record de 71,2%. In acelasi timp, China nu va reusi sa-si mentina investitiile, care au generat 70% din cresterea PIB-ului sau in 2009.

Castigatorul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, crede ca nu este nici o surpriza faptul ca economia reala si bursa nu se afla pe aceeasi lungime de unda. Potrivit spuselor sale, valoarea actiunilor creste datorita ratelor de dobanda scazuta si a faptului ca cele mai mari compani din lume fac reduceri de cheltuieli, prin disponibilizari.

De altfel, Stiglitz nu intrevede o adevarata redresare economica inainte de 2012, cel mai devreme. "Oamenii de la Davos si din toata lumea vor sa creada ca lucrurile merg bine. Eu nu sunt asa optimist", a spus Stiglitz.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere economica mondiala, #Forumul Economic Mondial, #George Soros estimari, #Nouriel Roubini , #stiri economice