Cum a schimbat Germania regulile legate de mastile faciale. Romania arata a fi prea saraca sa-si permita schimbarea

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 03:53
20392 citiri
Cum a schimbat Germania regulile legate de mastile faciale. Romania arata a fi prea saraca sa-si permita schimbarea

Germania a schimbat regulile cu privire la ce masca sa poata fi purtata in mijloacele de transport public sau in magazine, astfel ca in unele landuri se va impune portul obligatoriu al mastii de tip FFP2. Acestea sunt considerate mult mai sigure decat cele de panza si, prin urmare, ar putea sa ofere mai multa protectie celor care le poarta.

Mastile medicale, chirurgicale sau cu protectie sporita, FFP2, vor fi obligatorii in transportul public sau in magazinele esentiale precum supermarketuri carora le-a fost permis sa stea deschise.

Scolile si cresele, magazinele neesentiale, restaurantele, unitatile de relaxare sau sport vor ramane inchise.

Companiilor li s-a cerut sa permita muncitorilor sa lucreze de acasa, atunci cand este posibil, pentru a reduce cat mai mult traficul din transportul public. Aceste masuri se vor aplica pana in data de 15 martie, potrivit The Local.

"Este nevoie de masuri mult mai stricte pentru a ne proteja populatia si economia. Toate eforturile noastre pentru a izola virusul sunt puse acum sub semnul intrebarii de o amenintare si mai mare", a declarat Angela Merkel dupa intalnirea cu 16 premieri ai altor state europene.

Ce fel de masti sunt obligatorii

Daca pana acum, mastile textile, esarfele sau alte astfel de acoperitori ale gurii si nasului erau permise, de acum, acestea sunt interzise in transportul public si in supermarketuri.

Mastile chirurgicale de unica folosinta nu protejeaza purtatorul atunci cand inspira particule mici, gaze sau chimicalele din aer. Acestea protejeaza impotriva stropilor si spray-urilor.

In schimb, mastile FFP2, FFP3 si N95 protejeaza purtatorii de respiratia contaminantilor periculosi din aer. Ele protejeaza impotriva particulelor din aer, posibil si impotriva aerosolilor. Sunt realizate din mai multe straturi de tesatura si hartie si au filtre incorporate.

In Bavaria, exista reguli mai stricte legate de portul mastii si au intrat in vigoare inca de luni, 18 ianuarie. Rezidentii din acest land sunt obligati sa poarte numai masti de model FPP2 sau superior in transportul public si in magazine.

Mastile albe sau albastre sunt cele mai ieftine, acestea ajungand sa coste intre 30 de eurocenti si 1 euro (1,5 si 5 lei), in timp ce mastile FFP2 au un pret cuprins intre 2 euro si 5 euro (10 si 25 de lei)

Cum sta situatia in Romania

La noi, este permisa orice fel de masca, inclusiv cea de panza, astfel ca multi dintre cei care aleg mastile textile aleg pe principiul fashion, nu utilitate si siguranta.

Pe de alta parte, daca in Germania redeschiderea scolilor are drept cel mai recent termen, 15 martie, in Romania deja se discuta de reinceperea scolilor in clasele fizice de la 8 februarie, multi dintre parintii elevilor cerand acest lucru.

Mastile in Romania

Guvernul promitea inainte de alegeri ca va distribui categoriilor defavorizate peste 100 de milioane de masti, dar de mai bine de o luna nu s-a mai auzit absolut nimic de cum decurge acest proces. In conditiile in care foarte multi romani nu-si permit nici macar o masca de un leu, adica cele de unica folosita, este greu de crezut ca isi vor permite o masca de tip FFP2 care sunt mult mai scumpe.

Daca acum cateva luni, un pachet de 50 de masti de unica folosita se vindea cu 40-50 de lei, acum acestea au scazut pana la 8-10 lei, deci pret de 20 de bani. Pe de alta parte, cele de tip KN 95 sau FFP 2 ajung sa coste 100 de lei/ 50 de bucati sau 10 lei/ 5 bucati.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii