Masurile anticriza din Romania, printre cele mai ineficiente din lume

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 18:29
3701 citiri
Masurile anticriza din Romania, printre cele mai ineficiente din lume
Foto: CESifo

Romania a luat unele dintre cele mai ineficiente masuri anticriza din lume, iar in urma crizei economice, firmele locale vor reduce eforturile de combatere a coruptiei, potrivit centrului de cercetare in domeniul economiei, CESifo Group.

Masurile anticriza din Romania au primit doar 1,3 puncte din partea CESifo, singurele tari care s-au descurcat mai prost fiind Letonia, Bolivia, Guatemala si Venezuela, toate cu un singur punct, potrivit studiului "World Economic Survey" (WES) al CESifo, pentru trimestrul al treilea.

Astfel, punctajul Romaniei este doar putin deaspra calificativului "insuficient", care a fost obtinut de tarile cu un singur punct, desi s-au pus in aplicare un numar mediu de masuri, adica 12. In comparatie, Norvegia, care obtinut cel mai mare punctaj pentru eficienta, a luat doar cinci masuri pentru combaterea crizei.

In schimb, Romania se numara printre tarile cu cele mai putine restrictii legale si administrative pentru pentru companiile straine, cu un punctaj de 7,3, fiind in aceeasi categorie cu Marea Britanie, Austria, Danemarca sau Hong Kong.

Potrivit studiului WES, insa, in urmatoarele sase luni, situatia politica din Romania va influenta negativ conditiile de afaceri pentru investitorii straini.

Odata cu incheierea crizei, 45% din analistii CESifo cred ca firmele din Romania vor inceta sa mai aplice masuri de combatere a coruptiei, desi, in majoritatea celorlalte tari, acestea se vor inaspri.

Pentru trimestrul al treilea, CESifo estimeaza o rata a inflatiei de 5,5%, aflandu-se pe locul al doilea din regiune, din acest punct de vedere, dupa Serbia, care va avea o inflatie de 9%.

Europa Centrala si de Est, inca neprielnica pentru afaceri

WES estimeaza ca situatia economica din zona centrala si de est a Europei va ramane defavorabila, desi s-a imbunatatit usor, urmand tendinta la nivel global.

Desi analistii CESifo si-au imbunatatit estimarile privind evolutia in a doua jumatate a acestui an, pentru tarile membre UE din regiune, cu exceptia Letoniei si Lituaniei, ei au avertizat ca investitorii trebuie sa fie precauti.

In cele mai multe tari, economistii intervievati de CESifo asteapta o deteriorare a situatiei economice, pana la sfarsitul anului. Singurele vesti bune sunt pentru Republica Ceha, cele doua tari care folosesc euro, Slovenia si Slovacia, si, intr-o masura mai mica, pentru Polonia, care nu a fost atat de grav afectata de recesiune precum celelalte state din regiune, datorita pietei interne foarte mari si ratei scazute de exporturi.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, doar Republica Ceha a luat masuri suficiente pentru combaterea crizei, avand un punctaj de 6,3, restul fiind considerate mai mult sau mai putin suficiente (punctaje intre 5 si 1).

Conform WES, moneda unica europeana este supraevaluata in raport cu unele moneda nationale din zona, in special cele din Romania, Ungaria si Letonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#masuri anticriza Romania, #ineficienta masuri anticriza, #studiu WES CESifo , #stiri economice