Articol citit de 10008 ori
Limba romana e foarte grea...
Cantitatea poate fi consumata ,nu nivelul.
Cat despre poluarea generata odata cu energia, vad ca nu ingrijoreaza pe nimeni...
Ar trebui sa stiti cateva detalii interesante despre criptomonede.
1. Bitcoin NU poate fi minat de catre particulari. H codul este atat de complex, incat nu se mai poate mina cu procesoare care au doar cateva "thread"uri paralele. Este nevoie de chip-uri special concepute, ceea ce devine o afacere de stat!
2. Puteti "mina" (sapa) pentru Ethereum sau alte monede electronice, dar consumul de curent electric este mai scump (costisitor) decat valoarea obtinuta prin "minare".
3. Mare parte dintre computerele personale sunt "otravite" cu programe pirat care va folosesc pentru a face munca in folosul piratilor. Ar trebui sa aveti programe antivirus cat mai performante.
4. Posibilitatea de a transforma moneda electronica in valoare concreta este relativ scazuta si privita cu circumspectie in cele mai multe cazuri.
Nu uitati ca nu se poate castiga CEVA din NIMIC! O criptomoneda se plateste, nu este gratuita! Articolul este estul de descriptiva la acest subiect.
MacGigi
Se pot folosi placi video (GPU) ultra-performante in acest scop. De exemplu cu un RTX 3090 poți face cam 9 dolari pe zi. Se pot folosi mai multe carduri pe același motherboard (bineințeles daca ai mai mult sloturi PCI-e x16 sau x32).Problema este ca plătești mai mult pentru consumul electric, deci net obții probabil 5-6 dolari per card. Probabil scoți banii de pe card in aproximativ 6 luni, cam asta ar fi un beneficiu "concret".
Din cauza ca plăcile video performante sunt folosite in acest scop, actualmente este o criza (de subproducție) pe piața videocardurilor de acest tip; nu se mai găsesc in magazine sau online, iar pe eBay se vand la preturi astronomice.
@corleone. Absolut corect. Cunosc toate aceste
detalii. Si aici este ruptura de stock de carti grafice. Se pare ca vor apare in curand Nvidia fara iesire grafica, destinate numai pentru minat. A inceput sa existe aici o piata neagra de carti grafice, destul de aiurisanta.
Mai avem aici si un alt inconvenient, energia electrica este cam scumpa.
In fine, baiatul meu va instala o mica ferma de ordinatoare intr-un local industrial, cu pretulri de enerie electrica mai interesante. Vom face un test de o luna. Sa vedem raportul castig vs. pret electricitate. Sunt foarte curios daca este intr-adevar interesant sau nu.
Minatul este o PROSTIE - cine are nevoie de algoritmii respectivi?
Bitcoin este cel mai mare JOC PIRAMIDAL din istorie.
Este interesant cum sunt pacaliti oamenii cu algoritmi aiurea (executie paralela a unor algoritmi complecsi - dar gradul mare de distributivitate i-ar face ineficienti) - incercand sa dea impresia de ultima tehnologie - insa de fapt este o escrocherie ordinara.
De consumat
... bitcoinii și bitcoancele au cam consumat. S-au adăpat cu energie mai dihai decat Elveția. De produs n-au produs nici măcar cocarț ori rachiu de pufoaică. Chestia aminteste de febra lalelelor. Prin sec. 17 in Olanda s-a creat așa o bulă speculativă că ajunseseră băieții să-și vandă acoperișul pe niscaiva bulbi de lalea (prețurile creșteau permanent!). Desigur că, in cele din urmă, ăia de mulgeau vaci și cultivau cartofi le-au cam luat fața admiratorilor de lalele. Ceea ce, in mod inevitabil, se va intampla și in acest caz. Nu se poate bate monedă la calculator decat o vreme. Fraierii imbogățesc rechinii care dau semnalul la roata norocului.