Ziare.com

Ministrii europeni de finante discuta garantarea depozitelor populatiei

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 15:28

   

Ministrii europeni de finante discuta garantarea depozitelor populatiei
Ministrii europeni de finante vor discuta la reuniunea de marti despre modificarea plafonului minim de garantare a depozitelor populatiei, de la 20.000 la 100.000 euro.

"Discutam aceasta tema", a declarat pentru presa ministrul irlandez al finantelor, Brian Lenihan, la sosirea in Luxembourg. Anuntul a fost confirmat si de omologul sau olandez Wouter Bos.

Surse avizate indicasera inca de luni ca masura de crestere a pragului minim de garantare va fi abordata in cadrul reuniunii Ecofin, informeaza NewsIn.

Schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus ca banca centrala este pregatita sa furnizeze lichiditate si sa intareasca reglementarile prudentiale, precum si mijloacele de garantare a depozitelor, in cazul in care sistemul bancar va avea nevoie de aceste masuri.

"Cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face fata daca bancile nu vor fi sanatoase. Ce avem in prezent acopera in mare masura depozitele populatiei", a precizat Isarescu facand referire la limita de garantare a depozitelor bancare din Romania, de 20.000 euro.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut anterior Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si BNR sa majoreze plafonulde garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, declara, in schimb, ca o astfel de masura ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, nu se justifica o asemene decizie.

Mai multe tari europene, printre care Irlanda, Germania si Austria, au decis recent sa garanteze in intregime depozitele bancare ale populatiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 618 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor