Ministrul pentru IMM-uri: Daca as avea o firma, as inchide-o!

Sambata, 09 Mai 2009, ora 10:47
1849 citiri
Ministrul pentru IMM-uri: Daca as avea o firma, as inchide-o!
Foto: newschannel.ro

In conditiile actuale, dupa introducerea impozitului minim, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, recunoaste ca si-ar inchide afacerea daca ar fi patron si daca ar iesi pe pierdere.

Totusi, Nita sustine ca acest impozit a fost singura varianta a Guvernului pentru a nu creste cota unica de impozitare si TVA-ul, relateaza standard.ro.

"Inchid, ce sa fac, sa pierd? Trebuie sa fim pragmatici, asa este peste tot in lume, o activitate care nu merge o inchizi, care este problema?", a declarat el.

Nita nu s-a aratat ingrijorat de numarul mare de firme pe care patronii vor sa le inchida si sustine ca este un fenomen normal.

Au disparut 45.000 de firme, dar au aparut alte 147.000

"Ne speriem de faliment, de insolventa, dar este normal, face parte din mersul mediului de afaceri. Sunt convins ca apar altele. De exemplu, in primul trimestru au disparut 45.000 de firme, dar au fost infiintate 147.000", declara ministrul pentru IMM-uri.

Referitor la impozitul minim, Nita spune ca este posibil ca acesta sa fie temporar, doar pentru 2009, urmand ca, incepand de anul viitor, sa fie introdus un impozit forfetar, insa numai pentru anumite industrii.

"Eu mi-as dori sa fie un impozit temporar, iar daca ne apucam sa facem unul forfetar, trebuie sa fie unul elaborat, care sa se calculeze in functie de activitati si care, intr-o anumita perioada, sa inceapa sa dea roade, sa devina un instrument eficient pentru Guvern", a punctat Nita.

In opinia ministrului Nita, Guvernul "nu poate fi acuzat ca nu a incercat sa ajute IMM-urile".

"Uitati-va ce se intampla in Ungaria. La noi nu se va intampla asa ceva, salariile si pensiile nu vor suferi vreo modificare, vor stationa, intr adevar, dar nu vor fi diminuate. Din iulie, va fi introdusa neimpozitarea profitului reinvestit, la impozitul minim trebuie stabilit un nou plafon pana la care sa nu se plateasca, poate 50.000 de euro, inca se discuta pe aceasta tema la Ministerul de Finante", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Constantin Nita, incepand de anul viitor ar putea fi introdusa si masura prin care firmele ce angajeaza un salariat pe care il platesc cu 1.000 de lei sa fie scutite de la plata contributiilor sociale, masura neputand fi introdusa din acest an, ca urmare a lipsei finantarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Constantin Nita IMM, #firme inchise Nita, #ministru IMM Nita, #impozit forfetar Nita , #stiri economice