Moneda euro are o problema de imagine

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 15:51
2391 citiri
Moneda euro are o problema de imagine

Desi a inregistrat succese si a adus beneficii economice clare in ultimii noua ani care au trecut de la lansare, euro nu a reusit sa satisfaca asteptarile pietei, se arata intr-un document al Comisiei Europene (CE), citat, joi, de Reuters.

Moneda comuna a 15 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) a adus o mai mare stabilitate a preturilor, integrare de piata si a scazut costul imprumuturilor la un nivel minim istoric, se arata in raportul pregatit de comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia.

Pe de alta parte, moneda europeana nu a reusit nici sa stimuleze suficiente reforme economice si nici sa creeze gradul asteptat de convergenta intre inflatie si ratele de crestere ale tarilor membre ale zonei euro, mai arata documentul citat de Reuters.

"Imaginea euro dezamageste comparativ cu asteptarile initiale", a comentat Almunia, cu ocazia unei prezentari facute miercuri in fata membrilor Comisiei Europene, citat de Reuters, care a obtinut o copie a declaratiei acestuia. Executivul european va publica raportul integral pe 7 mai. Raportul confirma perceptiile publice ale multor cetateni ca intrarea in zona euro a creat scumpiri pentru anumite produse.

"Euro a avut de suferit de pe urma cresterii abuzive a preturilor pentru anumite produse, in anumite tari, chiar daca inflatia a fost controlata", a admis Almunia, fara sa dea detalii suplimentare.

La vremea res[ectiva, oficialii Uniunii Europene si cei ai Bancii Centrale Europene au negat ca introducerea monedei europene in 2002 in 12 tari ar fi avut un impact semnificativ asupra preturilor de consum.

Moneda unica europeana fusese lansata initial la 1 ianuarie 1999, dar numai in format electronic. Liderii UE fixasera criteriile economice pentru aderarea la zona euro in mai 1998, iar Banca Centrala Europeana a fost infiintata cu o luna mai tarziu.

Raportul mai observa ca membrii zonei euro au facut prea putine dintre reformele structurale recomandate de Bruxelles, ca sa extinda potentialul de crestere a zonei euro si ca productivitatea a inregistrat niveluri inferioare celor din Statele Unite.

"In general, reformele structurale au fost mai putin ambitioase si mai frecvente decat in restul tarilor membre ale UE", a spus Almunia si a adaugat ca "au existat diferente substantiale si persistente intre tari in ceea ce rpiveste inflatia".

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Comisia Europeana, #euro, #imagine, #succese, #moneda europeana , #stiri economice