Moody's: Profitabilitatea bancilor romanesti ramane sub presiune

Luni, 01 Martie 2010, ora 21:39
1157 citiri
Moody's: Profitabilitatea bancilor romanesti ramane sub presiune

Agentia Moody's estimeaza ca profitabilitatea bancilor romanesti va continua sa fie sub presiune, in contextul in care se asteapta ca nivelul costului legat de credite sa fie ridicat, intr-un mediu macroeconomic inca problematic, arata un raport transmis luni de agentia de rating.

Moody's anticipeaza ca provizioanele vor continua sa taie semnificativ din profiturile operationale ale bancilor romanesti si in 2010, cu toate ca mai multi bancheri sunt de parere ca varful in ceea ce priveste costul riscului de credit a fost atins anul trecut.

Pe de alta parte, directorul general al Erste, Andreas Treichl, a declarat, cu ocazia publicarii rezultatelor financiare ale grupului bancar care detine Banca Comerciala Romana, ca provizioanele au atins varful in trimestrul IV al anului trecut in Romania, iar in 2010 vor scadea.

De asemenea, si presedintele BRD SocGen, Guy Poupet, considera ca varful in ceea ce priveste provizioanele a fost depasit in 2009, dar apreciaza ca banca pe care o conduce va trebui sa aloce si in 2010 resurse importante pentru acoperirea riscurilor de credit.

Sectorul bancar din Romania a fost supus presiunii incepand cu mijlocul anului 2008, din cauza costurilor mai mari de finantare si a provizioanelor in crestere, in contextul deteriorarii conditiilor economice.

Astfel, randamentul capitalurilor proprii (ROE) pe ansamblul sistemului bancar a scazut in 2009 la 2,73%, de la 17,04% in 2008, iar randamentul activelor s-a diminuat de la 1,56% pana la 0,24%.

"Profitabilitatea in 2009 a fost influentata in principal de un volum mai scazut al creditelor, de reducerea activitatii bancare si cresterea provizioanelor aferente imprumuturilor, ceea ce a determinat o serie de banci romanesti sa raporteze pierderi in prima jumatate a anului", arata raportul Moody's.

Totusi, unele banci din sistemul romanesc au fost capabile in urma unui management activ al costurilor operationale sa isi minimizeze pierderile si sa isi imbunatateasca indicatorii de profitabilitate pana la sfarsitul anului 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#profitabilitate banci Romania, #profitabilitate Romania Moodys, #cost ridicat credite , #stiri economice