Ziare.com

Ne putem asteapta la ceva bun in 2015?

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 21:40

   

Ne putem asteapta la ceva bun in 2015?
Finalul tensionat al anului curent ii face pe specialisti sa anticipeze ca 2015 va fi in continuare anul divergentelor politice, economice si de performanta, la nivel global.

Daca factorii de decizie nu vor avea capacitatea sa depaseasca obstacolele care impiedica in prezent aceste divergente, economiile vor fi expuse invevitabuil riscurilor destabilizarii, se arata intr-o analiza Project Syndicate.

Statele Unite

Economia globala, care evolueaza cu patru viteze diferite, ramane dominata de patru grupuri de tari. Primul grup, condus detasat de Statele Unite, continua sa se axeze pe imbunatatirea performantelor economice.

Ca urmare, este de asteptat ca piata fortei de munca sa devina mai puternica, sa apara noi locuri de munca, sa se imbunatateasca salariile si sa creasca beneficiile, chiar daca repartizarea acestora va mai pastra o parte din inegalitatile de pana acum ramanand destule disproportii.

China

Al doilea grup, condus de China, se va stabiliza la rate de crestere mai mici decat cele din perioada expansiunii lor economice, dar se va maturiza structural.

Daca aceste state, si in primul rand China, isi vor reorienta modelele de crestere pentru a le face mai durabile, vor evita crizele de instabilitate financiara ocazionale si mai ales derapajele.

In acest cadru, vor avea toate conditiile sa-si aprofundeze pietele interne, mai ales in sectorul privat, si sa extinda domeniul de aplicare al managementului economic de piata.

Europa

Al treilea grup, condus de Europa, este nevoit sa lupte in continuare cu stagnarea economica, dezamagirea sociala, si cu complicatiile datorate politicilor regionale diferite.

Cresterea anemica, efectele fenomenului deflationist si indatorarea excesiva vor impiedica dezvoltarea investitiilor, punand economiile tarilor si chiar economia intregului sistem in fata unor riscuri, adesea neasteptate.

Dintre toate amenintarile, cel mai ingrijorator este somajul, indeosebi in randul tinerilor, care ramane persistent. Poate cea mai apasatoare problema se refera chiar la acesti tineri, pregatiti teoretic in scoli, dar care raman fara experienta practica, fara ceea ce numim ucenicie si deci neformati profesional.

Daca printr-un miracol, dupa ani de somaj, acestor tineri li s-ar oferi locuri de munca, este putin probabil sa fie performanti, data fiind totala lipsa de exerienta. Activitatea lor ineficienta ar putea crea un paradox: somajul angajatilor cu forme in regula.

Principalele tari emergente

In sfarsit, al patrulea grup este reprezentat de statele emergente, cel mai notabil exmplu din randul lor fiind Rusia. Tara se confrunta cu o recesiune economica profunda, cu colapsul monedei nationale, scurgerea de capital si insuficienta intrarii de valuta prin importuri.

Este la indemana presedinelui Putin sa renunte la pretentiile sale asupra Ucrainei, restabilind relatii normale cu Occidntul, care ar putea ridica sanctiunile aplicate Rusiei, cu efecte economice imediate sau sa continue actiunea sa patriotarda, de dragul popularitatii interne.

Aceasta ar duce la o noua runda de sanctiuni, cu efecte dure pe plan economic, dar si cu posibilitatea declansarii unei instabilitati politico-sociale, cu perspective incalculabile.

Brazilia este o alta tara emergenta notabila, dar de acolo sosesc vesti bune. Presedintia tarii semnaleaza dorinta de a imbunatati gestionarea macroeconomica, evitand caderea in etatism. Brazilia, alaturata Mexicului, poate constitui o mare zona de stabilitate in America Latina a anului 2015, compensand defectiunile economiei venezuelene, care determina ieftinirea petrolului.

Continua evolutia economiilor cu patru viteze

Este de prevazut ca evolutia economiilor lumii pe mai multe viteze sa determine in continuare politici monetare divergente, carora nu li se pot opune bancile centrale.

FED a incetat deja achizitia de active pe termen lung, BCE va continua propria politica de relaxare cantitativa, iar banca Japoniei va incuraja stimularea monetara.

Tendintele divergente in politica economica a lumii continua si, in aceste conditii, singurul mecanism de reglare a mersului economic se opreste la fluctuatiile de curs valutar.

Si totusi, evitarea factorilor perturbatori care determina divergentele in plan global nu este imposibila. Teoretic, expertii au cunostinta de anumite masuri capabile sa tina un echilibru pe plan national, regional sau international. Dar aplicarea lor in practica necesita vointa politica ferma si de durata, greu de aplicat in teritoriu.

De aceea, consecintele lipsei de actiune au toate sansele sa se extinda mult dincolo de anul 2015.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2791 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pentru unii muma pentru altii ciuma

exploatarea continua cu noi explorari

 

Viziune

Nu impartasesc opiniile exprimate in articol, la adresa diverselor categorii de tari.. O serie de detalii aduc cu sine rasturnari spectaculoase din aceste previziuni. In plus, strategia economica a unora dintre aceste tari este bazata pe solutii dovedite neconstructive si chiar nocive, intr-o masura importanta.

Ceea ce cred ca ne intereseaza direct, este insa la ce ne putem astepta pentru Romania in 2015. Aici, nici un cuvintel. Oare sa fie intr-atat de neimportant cu ce ne vom confrunta in viitorul imediat ? Sau poate ca nu exista previziuni suficient de pertinente (inca) ?

Guvernarile anterioare au produs (precum « vanzarile anterioare ») o adevarata «ploaie (« afara ploua ! ») de datorii ce sunt la scadenta. Numai o guvernare extrem de echilibrata si care sustine productatorii romani, in toate domeniile, poate stabiliza economia.

In plus, domenii capitale ale societatii trebuiesc restructurate (schimbate, refacute) asa incat sa raspunda in primul rand necesitatilor societatii, in acelasi timp cu asteptarile celor ce investesc.

O politica clara si ferma care sa separe interesul public de cel privat poate duce la insanatorirea multor domenii si la conlucrarea amandoura.

O epurare (eliminare) a celor ce au esuat in trecerea pe la putere, ar asana in primul rand, cat de cat, o economie dominata de interese de grup ce sunt adesea contrare interesului general.

Asteptari sunt, slava Domnului. La finele primei jumatati a anului viitor, vom putea avea o viziune mai corecta a ceea ce ne asteapta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor