Noua misiune FMI in Romania

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 16:49
827 citiri
Noua misiune FMI in Romania
Foto: Standard

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va veni in Romania la sfarsitul lunii ianuarie, pentru a evalua situatia economica si a discuta politicile cu noul guvern.

"O misiune de la departamentul european va veni la finele lunii ianuarie pentru ceea ce noi numim "o vizita a expertilor", nu pentru discutiile legate de un posibil acord", a declarat reprezentantul FMI in Romania, Juan Fernandez-Ansola.

"Numai guvernul poate solicita sa adauge o tema de discutie pe agenda, si nu a facut acest lucru. In mod normal, ceea ce facem de obicei la aceste intalniri este sa evaluam situatia economica si sa discutam politicile Guvernului. Avem un nou guvern instituit si va fi o oportunitate sa discutam politicile pentru anul care a inceput", a mai spus Ansola, la The Money Channel.

FMI estimeaza o temperarea cresterii economice a Romaniei in acest an, insa Ansola a preferat sa nu dea vreo prognoza legata de evolutia economiei.

"In mod cert, va trebui sa ne asteptam la o incetinire economica, dar ramane de vazut cat de usoara sau de abrupta va fi aceasta", a mai spus reprezentantul FMI.

In privinta comertului exterior, Ansola estimeaza ca importurile vor scadea, insa evolutia exporturilor este mai greu de prevazut.

"O parte importanta a acestui proces (incetinirea cresterii economice - n.r.) va fi legata de scaderea importurilor. Vom vedea ce se va intampla cu exporturile. Este greu de prevazut acest lucru acum, pentru ca depinde in mare parte de ceea ce se va intampla cu cerea externa, dar si de comportamentul partenerilor comerciali vis-a-vis de ceea ce se intampla in Romania", a explicat Ansola.

Ansola s-a referit si la faptul ca iesirea investitorilor straini din Romania si din intreaga regiunea afecteaza evolutia leului, insa e de parere ca deprecierea monedei nationale nu ar trebui sa creeze ingrijorare.

"In masura in care deprecierea leului ramane sub control, este o parte normala a acestei ajustari. Cred ca banca centrala a facut o treaba buna prin faptul ca a permis aceasta ajustare, in acelasi timp asigurandu-se ca ceea ce se intampla pe piata este ceva normal", a subliniat el.

Cea mai recenta vizita a Fondului Monetar International in Bucuresti a luat loc intre 3 si 14 noiembrie 2008, impreuna cu Banca Mondiala. Atunci scopul era evaluarea sistemului financiar din Romania.

Ultimul acord stand-by dintre tara noastra si FMI a incetat pe 7 iulie 2006, fara a se finaliza, relatia continuand prin colaborari curente cu expertii institutiei.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Fondului Monetar International, #Juan Fernandez Ansola, #misiune FMI , #stiri economice