Noul pod peste Dunare - "New Europe Bridge", in presa straina

Luni, 17 Iunie 2013, ora 23:10
4751 citiri
Noul pod peste Dunare - "New Europe Bridge", in presa straina
Foto: economica.net

Noul pod peste Dunare ce leaga de saptamana trecuta Romania si Bulgaria la Calafat si Vidin, numit New Europe Bridge, trezeste sperante, intrucat ar urma sa duca la inviorarea economiei intr-o regiune slaba din punctul de vedere al infrastructurii de transport, sa usureze traficul si sa le apropie pe cele doua tari vecine, comenteaza presa straina.

Pe de alta parte, in regiune nu exista autostrazi, iar cine vrea sa ajunga la acest al doilea pod peste Dunare intre cele doua tari trebuie sa se chinuiasca pe zeci de kilometri de sosele inguste, denivelate si pline de gropi - comenteaza presa din Germania si Elvetia. Presa din Austria observa ca cel mai lung pod uneste cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana.

1.500 pana la 2.000 masini pe zi

Constructia unui pod trezeste sperante, anunta radioteleviziunea elvetiana - Schweizer Radio und Fernseher (SRF). Un pod lung de 1,8 kilometri peste Dunare leaga orasul bulgaresc Vidin de cel romanesc, Calafat, iar UE are mari sperante in acest proiect, intrucat ar urma sa duca la inviorarea economiei intr-o regiune slaba din punctul de vedere al infrastructurii de transport, sa usureze traficul si sa le apropie pe cele doua tari vecine, considera sursa citata.

Pe pod se asteapta un trafic care se ridica la 1.500 pana la 2.000 de masini pe zi, insa corespondentul SRF considera ca acesta ar fi inca un vis, intrucat deocamdata lipsesc iesirile pentru autostrada.

Pe de alta parte, avantajul transportului pe pod ar fi faptul ca trecerea frontierelor dintre Romania si Bulgaria ar fi mult mai putin complicata fata de trecerea vamilor din Serbia si Macedonia, intrucat primele sunt state ale Uniunii Europene. Si va fi si mai usor, imediat ce aceste doua tari vor intra in spatiul Schengen.

SRF mai observa si faptul ca Romania si Bulgaria se diferentiaza in privinta istoriei si mentalitatii, prin prisma identitatii culturale determinate de limbile vorbite, astfel ca podul este in masura sa intareasca legaturile dintre cele doua tari. Din punct de vedere economic, Romania si Bulgaria se privesc drept concurente, desi constata deopotriva ca au probleme asemanatoare si ca prin colaborare pot ajunge la rezultate mai bune in fata Bruxellesului.

Noul pod = avant economic sau "podul catre nicaieri"?

Inaugurarea podului trezeste optimism si in ceea ce priveste aparitia de noi locuri de munca in regiune. Aceasta ar fi subdezvoltata din acest punct de vedere, constata corespondentul SRF, astfel ca situatia nu poate decat sa se imbunatateasca. Este probabil ca podul sa impuna un anumit avant economic, iar daca vor fi construite iesirile catre autostrazi, ar trebui sa apara si multe noi locuri de munca.

Postul public de televiziune din Germania consemneaza inaugurarea noului pod peste Dunare, insa considera ca ar fi vorba de "podul catre nicaieri", intrucat ar fi nesigur cand si daca va putea fi folosit asa cum trebuie, in conditiile in care legaturile de transport in regiune sunt mai mult decat necesare.

Sursa mentionata aminteste ca podul a fost inaugurat la 13 ani de la semnarea acordului, iar banii nu vin de la Moscova, ci in mare parte de la UE, care a contribuit cu peste 100 de milioane de euro. Prestigiosul pod este foarte modern, are aproape 2 kilometri lungime si are patru benzi de sosea, plus o cale ferata in mijloc, constata postul german de televiziune.

Acesta atrage insa atentia ca exista o problema: noul pod astfel expus se afla nicaieri. In regiune nu exista autostrazi, iar cine vrea sa ajunga la acest al doilea pod peste Dunare trebuie sa se chinuiasca pe zeci de kilometri de sosele inguste, denivelate si pline de gropi. Mai ales in partea bulgara s-au scufundat portiuni intregi din sosea, iar asta este o adevarata tortura pentru soferi.

Bruxellesul a dorit ca acest pod sa faca parte din coridorul de transport din Europa centrala catre Grecia, care sa treaca numai prin teritoriile statelor Uniunii, unde nu apar chestiuni legate de taxe vamale, taxe de drum ridicate sau chiar coruptia functionarilor din politie si de la frontiere.

Insa poate podul cel nou-nout sa constituie o alternativa, chiar fara cai de acces? Pana si proiectul caii ferate de pe pod a fost oprit, intrucat firma spaniola nu vrea sa furnizeze electricitate atata vreme cat nu primeste banii necesari. Aceasta problema va fi abordata de acum cu mijloace politice, semnaleaza sursa citata.

Premierul Romaniei, Victor Ponta, vrea sa treaca peste esecurile guvernarilor anterioare: "ma angajez, ca premier, sa investim in caile de acces catre pod, precum si in infrastructura", a spus el. Cu toate acestea, este nevoie de fonduri europene, iar Ponta ar fi discutat cu comisarul european Hahn, cu privire la perioada 2014-2020, de cand ar putea incepe sa curga din nou banii de la Bruxelles.

Acestia ar urma sa fie folositi tocmai ca sa fie construite in sfarsit strazi si sosele, astfel ca la un moment dat, podul sa indeplineasca pe deplin scopul pentru care a fost construit.

Noul pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria deschide o noua ruta de tranzit in Balcani, constata la randul sau si publicatia germana Sachsiche Zeitung. La 13 ani de la decizia constructiei podului, guvernele din cele doua tari, precum si UE spera ca acesta sa aduca un nou impuls economic in aceasta regiune saraca. Publicatia citata aminteste ca podul este al doilea intre cele doua tari, dupa cel inaugurat in 1954 intre Ruse si Giurgiu, si ca UE a contribuit cu o treime din bugetul total al proiectului, care s-a ridicat la 270 de milioane de euro.

Cel mai lung pod care uneste cele mai sarace regiuni din UE

Cel mai lung pod uneste cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana, constata Neues Volksblatt (Austria). Acesta observa ca planificarea podului Calafat-Vidin a inceput in urma cu 100 de ani, in 1909, insa doua razboaie mondiale, cele din Balcani, precum si caderea comunismului in regiune au tot impiedicat realizarea acestuia.

Podul poate fi trecut cu 6 euro pentru masini mici, 25 de euro pentru autouze si 37 de euro pentru camioane - preturile cele mai mici - iar pietonii si biciclistii nu platesc nimic. Sursa mentionata mai scrie si ca, potrivit Eurostat, nord-vestul Bulgariei este regiunea cel mai slab dezvoltata din UE si ca odata cu inaugurarea podului se asteapta si o imbunatatire a acestei situatii.

Un nou pod peste Dunare leaga Bulgaria si Romania, tari ale UE, oferind astfel o noua ruta de tranzit prin Balcani, intrucat acesta traverseaza fluviul intre Vidin, in Bulgaria, si Calafat, in Romania, consemneaza Frankfurter Rundschau, citand agentia de presa DPA.

Aceasta aminteste ca este al doilea pod pe granita naturala comuna dintre cele doua tari, lunga de aproape 500 de kilometri, si ca cel vechi, care leaga Ruse de Giurgiu, dateaza din 1954.

Neue Zurcher Zeitung (Elvetia) precizeaza ca prin aceasta finantare, Bruxellesul a dorit sa contribuie la crearea unei noi rute de transport in regiunea Balcanilor si constata ca la inaugurarea podului au fost prezenti comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, premierul Romaniei, Victor Ponta, precum si omologul bulgar al acestuia din urma, Plamen Oresarski. Sursa citata mai noteaza si ca podul a fost deschis pentru circulatie in noaptea de vineri spre sambata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#pod Romania Bulgaria presa straina, #pod Calafat Vidin presa externa, #pod Calafat Vidin investitii, #pod Romania Bulgaria impact economic , #stiri economice