Numarul turistilor care au plecat in strainatate a crescut cu peste 25% pana in prezent fata de anul trecut, in topul destinatiilor fiind, ca in ultimii ani, Grecia, in timp ce Turcia a inregistrat cea mai mare crestere, a declarat joi presedintele ANAT, Dragos Anastasiu.
"Ne aflam la incheierea unui sezon estival bun, care a fost caracterizat de o crestere, in special pe out-going (plecari in strainatate n.r.), pe segmentul zborurilor charter. Daca in topul destinatiilor s-a aflat tot Grecia, la fel ca in ultimii ani, cea mai mare crestere a fost inregistrata de Turcia, destinatia pe care au marsat multi operatori. Destinatia numarul 1 a Turciei a fost regiunea Antalya. De asemenea, Bulgaria a ramas o destinatie solicitata", a declarat, joi, presedintele Patronatului Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania ANAT, Dragos Anastasiu, in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele ANAT a precizat ca bilantul concret al sezonului va fi cunoscut abia dupa incheierea Bursei Litoral 2008, de pe 16-18 septembie, eveniment care va avea loc pe litoralul romanesc. In prezent, ANAT analizeaza datele si nu se poate pronunta clar in privinta rezultatelor, sustine Anastasiu.
"INS-ul ne spune ceva, tour-operatorii nostri altceva, iar reprezentantii hotelurilor altceva. Putem doar spune care sunt anumite tendinte in piata. Astfel, facand un top estimativ al destinatiilor externe, apreciem ca peste 250.000 de turisti au ales Grecia, 150.000 au ales Bulgaria, cel putin 130.000 dintre turisti au mers in vacanta in Turcia, 70.000 in Spania, apoi in Tunisia circa 50.000 si alti 20.000 de turisti in Egipt", a afirmat Dragos Anastasiu.
In ceea ce priveste turismul intern, problema care ramane o reprezinta serviciile din tara si in special pe litoral.
Potrivit presedintelui ANAT, pe litoralul romanesc s-a constatat o tendinta de scadere a numarului de innoptari pe cap de turist, de la sase la patru zile, din cauza ca exista o crestere semnificativa in week-end. Aceasta concentrare pe week-end este o mare problema, in opinia lui Anastasiu.
"Intre hoteluri s-a creat o oarecare diferentiere. Numai prin servicii de calitate putem spori numarul de clienti. Cat priveste litoralul romanesc, constatam cu tristete cu autoritatile au facut eforturi prea mici in vederea promovarii. Avem inca probleme cu spatiile verzi, curatenia, locurile de parcare, cainii vagabonzi", a atentiont presedintele ANAT.
Dragos Anastasiu a afirmat ca, atat timp cat sezonul turistic pe litoral nu se va intinde din aprilie si pana in octombrie, problemele nu se vor rezolva.
"In privinta litoralului Marii Negre, observam o concentrare de vanzari a marilor touroperatori, care au estimat, la ora actuala, cresteri cuprinse intre 5 si 20% fata de anul precedent. Potrivit touroperatorilor importanti, in perioada 1 mai-15 iunie a crescut numarul turistilor sositi pe litoral, trend ce estimam ca va fi urmat si in septembrie. Romanii au inceput sa isi rezerve din timp pachetele turistice si sa nu mai astepte finalul de sezon", potrivit presedintelui ANAT.
Pentru incoming (sosiri ale turistilor straini, n.r.) pe litoral, a fost un an slab, inregistrandu-se o scadere fata de anul precedent cu circa 20%, mai ales din cauza diminuarii numarului de turisti germani si scadinavi si din cauza ca anul trecut TUI a decis retragerea de pe piata romaneasca. De asemenea, reprezentantii ANAT considera ca "avem nevoie de turisti straini in extrasezon".