Omul din umbra - Expertul in eficacitate al lui Obama

Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 07:30
2896 citiri
Omul din umbra - Expertul in eficacitate al lui Obama

Utilitate, eficacitate, orientare catre succes. Acestea par a fi ingredientele care asigura profitul. Insa atunci cand este vorba despre prosperitatea unei intregi natiuni, lucrurile nu par a fi chiar atat de simple.

In urma cu doi ani, Statele Unite intrau in ceea ce lumea intreaga avea sa o cunoasca drept cea mai grava recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Astfel, proaspat-alesul presedinte Barack Obama avea nevoie de un om care sa intruneasca calitatile mai sus mentionate si chiar mai mult decat atat pentru a readuce cea mai mare economie pe linia de plutire.

Aici a intrat in scena Jeff Zients, fost consultant in management, care a preluat fraiele "departamentului" responsabil cu eficacitatea masurilor adoptate de guvern, scrie CNN.

Zients a intrat in actiune pe 29 iunie, 2009, cu sarcina precisa de a face guvernul sa conduca intr-un mod mai inteligent si mai putin costisitor. Aceasta poate fi considerata, fara frica de a gresi, cea mai mare provocare pe care un manager o poate intalni: cum sa introduci cultul eficacitatii in "compania" cu cei mai multi angajati din tara (in SUA exista pentru doua milioane de angajati la stat)?

La 43 de ani, asemeni lui Obama ca si varsta, orientare manageriala si intelect, Zients si-a construit cariera prin doua firme de consultanta din Washington - Advisory Board Company si Corporate Executive Board.

Inainte sa atinga varsta de 35 de ani, era deja in toul celor mai bogati americani sub 40 de ani, ocupand pozitia 25, cu o avere estimata la 149 de milioane de dolari.

"Ceea ce presedintele Obama a facut prin infiintarea pozitiei mele in guvern a fost sa arate ca ii pasa de management", explica Zients.

Mai mult, el sustine ca marea diferenta dintre sistemul privat si cel public consta in folosirea celor mai avansate tehnologii, in sectorul public acestea lipsind de cele mai multe ori.

Practic, Zients trebuie sa dezvolte un sistem de masurare a performantei, pe care oamenii sa-l foloseasca cu adevarat, sa devina criteriu esential si unic al evaluarii.

Poate ca pozitia pe care o ocupa "micul geniu al lui Obama" este noua, insa nu este nimic nou in faptul ca administratiile care s-au perindat pe la Casa Alba au incercat sa masoare eficienta aparatului guvernamental. Presedintele Clinton a implementat Government Performance and Results Act, presedintele George W. Bush a creat Program Assessment Rating.

Insa aceste incercari au esuat pentru ca, asa cum spunea Zients la inceputul mandatului sau, "testul performantei pentru un sistem de management este utilitatea si folosirea sa. Abordarile curente au picat acest test. Congresul nu le foloseste. Agentiile guvernamentale nu le folosesc. Si nici nu produc informatii esentiale pentru public".

Zients nu are mult timp pentru a scoate ce e mai bun din sectorul public, insa, pana la urma asta este sarcina lui - sa faca mult cu putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Jeff Zients expert eficacitate, #Barack Obama Jeff Zients, #program managerial, #metode eficacitate utilitate productivitate , #stiri economice