OMV Petrom critica ordonanta anuntata de Teodorovici: Arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin zece ani

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 23:36
4452 citiri
OMV Petrom critica ordonanta anuntata de Teodorovici: Arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin zece ani
Foto: Facebook/ OMV Petrom

OMV Petrom critica masurile fiscale anuntate de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

"Daca vor fi implementate vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin zece ani. Productia va scadea, iar importurile ar creste", transmite OMV Petrom intr-un comunicat de presa citat de BiziDay.

Compania precizeaza ca noile masuri fiscale vor avea un puternic impact asupra sectorului energetic din Romania, securitatii energetice, locurilor de munca, dar si investitiilor.

"Daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.

In absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.

Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca", se arata in document.

Sursa citata mai precizeaza ca plafonarea pretului gazelor naturale incalca regulile UE privind piata libera si distorsioneaza concurenta.

"Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze.

Productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor. Pretul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune in pericol proiecte importante de investitii din domeniu", potrivit comunicatului.

Amintim ca marti seara ministrul Eugen Teodorovici a anuntat ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care va face noi modificari fiscale. Printre altele, Cabinetul Dancila vrea o "taxa pe lacomie", pe care bancile o vor plati in functie de volumul activelor si de nivelul ROBOR. Impozite mult mai mari ar urma sa plateasca si firmele din domeniul energiei si cele din comunicatii.

In plus, Guvernul vrea sa ii lase pe romani sa isi scoata banii stransi la Pilonul II de pensii, contra unui comision. Asta, cu toate ca banii de la Pilonul II aduc o contributie importanta la dezvoltarea pietei nationale de capital.

Nu in ultimul rand, preturile gazelor naturale din productie interna ar urma sa fie plafonate, incepand din 2019 si pana in 2021, la circa doua treimi fata de cele practicate acum, pe piata interna.

Iata aici detalii - Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Citeste si Impact devastator al anuntului Guvernului: "A fost baie de sange la Bursa. Actionarii si statul au pierdut 3 miliarde de dolari"

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#OMT Petrom reactie OUG Teodorovici , #stiri economice