Ziare.com

ONU cere renuntarea la dolar drept moneda de referinta

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 19:31

   

ONU cere renuntarea la dolar drept moneda de referinta
Dupa China, e randul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa propuna schimbarea dolarului din rolul de moneda de referinta la nivel international.

In timpul Conferintei despre Comert si Dezvoltare a ONU (UNCTAD), oficialitatile organizatiei au declarat ca rolul dolarului in comertul international ar trebui redus si ar trebui stabilita o noua moneda de referinta, pentru a proteja pietele emergente de speculatiile financiare, bazate pe "jocul increderii".

Asa-numitele tari BRIC, Brazilia, Rusia, India si China, au cerut ca dolarul sa fie inlocuit din rolul de moneda pentru rezervele internationale, dupa ce criza financiara din Statele Unite a condus la o recesiune globala. China, care detine cele mai mari rezerve in dolari, crede ca moneda folosita de Fondul Monetar International, DST (drepturile speciale de tragere), ar adauga stabilitate sistemului financiar.

In raportul sau, ONU spune ca sistemul de schimb monetar si de capital, care leaga economia globala in acest moment, nu functioneaza corect si ca este reponsabil pentru criza economica.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, se adauga ca acest sistem, bazat pe dolar, trebuie regandit in intregime.

"Avem sanse mult mai mari de a ajunge la un model de schimb valutar stabil in cadrul unui sistem multilateral", a declarat unul dintre directorii UNCTAD, Heiner Flassbeck (foto), citat de Bloomberg. "Avem nevoie de o initiativa echivalenta Bretton Woods sau Sistemul Monetar European", a adaugat el.

In 1944, pactul Bretton Woods a creat sistemul economic global modern si institutiile acestuia, precum FMI si Banca Mondiala.

DST-ul nu este de ajuns

Avand in vedere ca tarile emergente nu sunt foarte bine reprezentate in cadrul FMI, eficienta DST drept moneda de referinta la nivel international ar fi diminuata. Potrivit lui Flassbeck, aceste state au cea mai mare nevoie de lichiditati si ar trebui infiintata o organizatie care sa gestioneze ratele de schimb reale dintre tari, masurate prin puterea de cumparare ajustata la inflatie, dar si din punctul de vedere al dezvoltarii economice.

"Cea mai importanta lectie a crizei globale este aceea ca pietele financiare nu sunt in stare sa stabileasca preturi corecte. Guvernele sunt tentate de increderea rezultata din jocul participantilor la pietele financiare, dar acestia au demonstrat ca sunt incapabili sa gestioneze riscul", a declarat Flassbeck.

Raportul ONU crede ca bancile centrale ar trebui fortate sa intervina in aprecierea sau deprecierea monedelor proprii, in functie de comportamentul pietelor internationale.

De asemenea, tari cu surplus, precum Germania si China, ar trebui sa-si stimuleze si mai mult economia, pentru a diminua propriile deficite, o schimbare fata de sistemul actual, in care tarile cu deficite foarte mari, gen Marea Britanie si Statele Unite, sunt fie nevoite sa sustina cea mai mare parte a ajustarilor.

"Inlocuirea dolarului cu o moneda artificiala ar rezolva cateva dintre problemele legate de acumularea unor deficite imense si ar stabiliza situatia", a declarat Detlef Kotte, unul dintre autorii raportului, citat de The Telegraph.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2465 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Destepti!

Dupa cum se vede, "zvonul" cu amereuro nu a fost o gargara. Daca-l scot,America, Mexic, Canada si ajunge undeva la 3 dolari sau poate si 5,(cine-i opreste?) China si celelalte creditoare conform matematicii stiute in prezent vor primi bani inapoi forfecati la maxim. O zii buna si mai cititi si printre rinduri, este mai interesant!

 

INTELIGENTA:........ ECONOMISTULUI

AM CITIT PRINTRE RINDURI SI RINDURILE CE LE-AI SCRIS,DAR NU AM INTELES NIMIC,S-AR PUTEA CA D-TA SA FII SCRIS PROSTII?SAU S-AR PUTEA CA D-TA SA NU INTELEGI TEXTUL ARTICOLULUI?PAREREA MEA ESTE CA ECONOMIA GENERALA PE CARE O INTELEGI D-TA,LASA DE DORIT,DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.MI SE PARE CA TOT CE INSEAMNA ECONOMIE PTR.D-TA,SE REZUMA,LA CUMPARATURILE DIN MAGAZIN.

Absolut corect!

Ceea ce spuneti este corect! Ce mi se pare dubios sau incoerent este ca dupa mai bine de 50 de ani se incearca, din nou, experiementul Bretton Woods, adica "cosul de monede". BRIC doresc slabirea SUA si in general a statelor dezvoltaste. BRIC este varful de lance al statelor in curs de dezvoltare si incearca sa speculesze momentul dar sa nu uitam ca nici unul dintre membri BRIC nu sunt perfect din punct de vedere economic si au si ei temerile lor. Referitor la comentariul anterior, nici eu nu inteleg...care amereuro? O moneda are capacitatea de a deveni mijloc de plata universal daca este acoperita fie in aur (ceea ce nu-i posibil) fie in produse sau capacitatea de a produce sustinuta de productivitate si de unde asta la statele mentionate?

Da,da...

Nu despre rindurile mele era vorba. Cauta-ma cind o sa se intimple chestia cu pricina. Apoi o sa vorbesc cu D-ta despre asta! Renuntarea la dolar nu ar face decit ca Statele pe care le-am mentionat sa scoata moneda de care vorbesc si se discuta de,... imediat dupa ce a fost Euro implementat in UE. Cit despre sarcasmul, "cumparaturile" nu am inteles niciodata cum sunt pe internet unii oameni care chiar cred ca ei cunosc persoanele care comenteaza. Spre surprinderea D-ta, nu am sa-ti raspund cu aceasi moneda. O zii buna si D-tale si familiei D-tale!

Zau ???

D-le ! de cind sa renuntat la acoperirea monedei nationale cu aur,americanii au tras la imprimanta zeci de ani fara rusine. Daca o tara avea nevoe de lichiditati in dolari,FED-ul american tragea citeva miliarde. Tara care imprumuta platea in natura prin produsele de care dispuneau,aducind populatia in stare de sclavie.Astfel USA sa ridicat la nivel de cea mai mare economie( fara sa-i coste decit pretul hirtiei si salariile celor ce lucrau in acest domeniu ) care astazi si-a aratat adevarata valoare. Totul sa prabusit ca un castel de carti ! La o datorie interna si internationala de 60 trilioane si mentinerea dolarului la o valoare de referinta ABSURDA, aceasta tara nu mai poate pretinde ca dolarul sa fie moneda de schimb.
Dar daca se va ajunge ca o noua moneda sa fie impusa in functie de performantele FMI nu cred ca Rominia va avea de cistigat. Moneda noastra va plonja intr-un abis fara fund,pina cind economia va reveni la zile mai bune. Dar aceasta risca sa se produca peste citeva zeci de ani.Pina atunci sa fim multumiti cu un Leu = 0.23 eurocenti.

De acord!

Sunt doar 11 mai precis 38,260.99$ de caciula la ora la care scriu. Nu stiu de unde ai informatiile dar ai o erata de 49 de tril. Dolarul de la infintare nu a fost acoperit de aur decit in proportie de 80%. Cu toate astea caderea economica nu a survenit din cauza printarii fara baza reala, altele sunt cauzele. Ce am vrut sa spun mai subtil, dar am fost inteles gresit este ca baietii destepti vor sa scoata Amereuro pentru a platii mai putin inapoi, statelor creditoare, China in special. In rest numai de bine.

De acord cu ei !

Sa puna "leul" de referinta ,...aaaa ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor