ONU cere renuntarea la dolar drept moneda de referinta

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 19:31
2726 citiri
ONU cere renuntarea la dolar drept moneda de referinta
Foto: Daylife

Dupa China, e randul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa propuna schimbarea dolarului din rolul de moneda de referinta la nivel international.

In timpul Conferintei despre Comert si Dezvoltare a ONU (UNCTAD), oficialitatile organizatiei au declarat ca rolul dolarului in comertul international ar trebui redus si ar trebui stabilita o noua moneda de referinta, pentru a proteja pietele emergente de speculatiile financiare, bazate pe "jocul increderii".

Asa-numitele tari BRIC, Brazilia, Rusia, India si China, au cerut ca dolarul sa fie inlocuit din rolul de moneda pentru rezervele internationale, dupa ce criza financiara din Statele Unite a condus la o recesiune globala. China, care detine cele mai mari rezerve in dolari, crede ca moneda folosita de Fondul Monetar International, DST (drepturile speciale de tragere), ar adauga stabilitate sistemului financiar.

In raportul sau, ONU spune ca sistemul de schimb monetar si de capital, care leaga economia globala in acest moment, nu functioneaza corect si ca este reponsabil pentru criza economica.

De asemenea, se adauga ca acest sistem, bazat pe dolar, trebuie regandit in intregime.

"Avem sanse mult mai mari de a ajunge la un model de schimb valutar stabil in cadrul unui sistem multilateral", a declarat unul dintre directorii UNCTAD, Heiner Flassbeck (foto), citat de Bloomberg. "Avem nevoie de o initiativa echivalenta Bretton Woods sau Sistemul Monetar European", a adaugat el.

In 1944, pactul Bretton Woods a creat sistemul economic global modern si institutiile acestuia, precum FMI si Banca Mondiala.

DST-ul nu este de ajuns

Avand in vedere ca tarile emergente nu sunt foarte bine reprezentate in cadrul FMI, eficienta DST drept moneda de referinta la nivel international ar fi diminuata. Potrivit lui Flassbeck, aceste state au cea mai mare nevoie de lichiditati si ar trebui infiintata o organizatie care sa gestioneze ratele de schimb reale dintre tari, masurate prin puterea de cumparare ajustata la inflatie, dar si din punctul de vedere al dezvoltarii economice.

"Cea mai importanta lectie a crizei globale este aceea ca pietele financiare nu sunt in stare sa stabileasca preturi corecte. Guvernele sunt tentate de increderea rezultata din jocul participantilor la pietele financiare, dar acestia au demonstrat ca sunt incapabili sa gestioneze riscul", a declarat Flassbeck.

Raportul ONU crede ca bancile centrale ar trebui fortate sa intervina in aprecierea sau deprecierea monedelor proprii, in functie de comportamentul pietelor internationale.

De asemenea, tari cu surplus, precum Germania si China, ar trebui sa-si stimuleze si mai mult economia, pentru a diminua propriile deficite, o schimbare fata de sistemul actual, in care tarile cu deficite foarte mari, gen Marea Britanie si Statele Unite, sunt fie nevoite sa sustina cea mai mare parte a ajustarilor.

"Inlocuirea dolarului cu o moneda artificiala ar rezolva cateva dintre problemele legate de acumularea unor deficite imense si ar stabiliza situatia", a declarat Detlef Kotte, unul dintre autorii raportului, citat de The Telegraph.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Organizatia Natiunilor Unite, #dolar rezerve internationale, #rolul dolarului , #stiri economice