Orientul Mijlociu, noul taram al oportunitatilor pentru investitori

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 08:00
2325 citiri
Orientul Mijlociu, noul taram al oportunitatilor pentru investitori
Foto: meed.com

Multi investitori raman sceptici cand vine vorba de oportunitatile de afaceri din Orientul Mijlociu din cauza incertitudinilor politice, saraciei si coruptiei. Cativa oameni pariaza, insa, pe o noua generatie de antreprenori care se fac remarcati in tehnologie si inovatie.

Pana acum, doar tinerii si-au creat propriile oportunitati in tarile arabe din Orientul Mijlociu si nordul Africii, dar recompensa poate fi uriasa pentru cei care au destul curaj sa depaseasca instabilitatea, potrivit revistei Fortune.

Cu o populatie de 320 de milioane de locuitori, aproape de doua ori mai mare decat Brazilia, un PIB mai mare decat al Rusiei si Indiei si un PIB pe locuitor de doua ori mai mare decat al Chinei, regiunea are o dinamica remarcabila a pietei. La acestea se adauga o crestere cu 50% a veniturilor in ultimii trei ani si peste 100 de milioane de tineri sub 15 ani care iubesc telefoanele mobile si Internetul.

Potrivit estimarilor, rata de penetrare a telefoanelor mobile va fi de 100% peste trei ani, iar numarul de utilizatori ai retelelor de socializare creste cu 125% in fiecare an. In plus, numarul de absolventi de facultate sau ingineri care incep o afacere este mai mare ca oricand.

Marele avantaj al tinerilor de acolo este ca vor sa aiba o viata mai buna si au o educatie mai buna, dupa cum spune Arif Naqvi, un pakistanez care a creat cel mai mare fond de investitii din tarile emergente. "Acesti tineri antreprenori au aspiratii inalte pentru o viata mai buna si au o educatie mai buna, sunt mai bine conectati, mai constienti din punct de vedere politic, mai nationalisti si demni decat se crede. Drept urmare, vor sa aiba puterea sa isi decida propriul viitor", a declarat acesta.

Si Ahmed Alfi, om de afaceri intors in Egipt dupa 40 de ani, spune ca energia pe care egiptenii au aratat-o in timpul revoltelor sunt baza antreprenoriatului. "Evenimentele le-au dat oamenilor incredere in sine care se va vedea printr-o activitate economica puternica atunci cand situatia se va normaliza", a spus el.

Intors dupa multi ani petrecuti in Silicon Valley este si Usama Fayyad, care a creat si vandut mai multe firme de succes, inclusiv catre Yahoo. Sustinut de guvernul iordanian, el vrea sa ajute 500 de firme locale in urmatorii cinci ani. In opinia lui, exista multiple oportunitati in aceasta regiune, in special din cauza continutului redus in limba araba care este de cel putin zece ori mai mic decat nivelul la care ar trebui sa se afle in functie de numarul de locuitori.

Egiptul are deja 3.700 de firme in IT

Sprijinul investitorilor nici nu putea veni intr-o perioada mai importanta pentru miscarea antreprenoriala. Pana acum, fondatorii si directorii de firme au primit fonduri initiale de la prieteni si familie, dar nu au mai putut sa stranga capitalul necsar pentru dezvoltarea companiei, asa ca cei mai multi dintre ei nu au supravietuit pe piata.

Investitorii si-au concentrat atentia in special asupra Egiptului, o tara cu un sfert din populatia regiunii, cu 20% din numarul de abonamente la telefonia mobila si o rata de penetrare a conexiunilor la internet care a crescut cu 40% in fiecare an in ultimii cinci. Aici exista deja un mediu IT dezvoltat, cu 3.700 de companii si 150.000 de angajati.

Amman, capitala Iordaniei, este un alt oras care atrage investitori in IT datorita tinerilor bine instruiti si costurilor reduse. Aflata in inima regiunii, Iordania este pentru investitori un loc incredibil pentru a porni o afacere datorita stabilitatii politice si legislative si orientarii capitaliste a tarii.

De asemenea, oamenii de afaceri se indreapta si spre Dubai, cel mai clar exemplu al dorintei de a crea ceva in locul in care nu era nimic. "Oricine vine in acest oras poate sa vada si sa simta puterea viziunii si a determinarii. Dupa aia a devenit casa pentru familii si oameni din intreaga lume. Dubai a fost un deschizator de drumuri. A fost primul care a aratat ce poate sa faca aceasta regiune", spune Naqvi, fondatorul celui mai mare fond de investitii din lumea emergenta.

Ideile de afaceri vin, insa, din toate colturile regiunii. Astfel, una dintre cele ma importante firme de animatie isi are sediul la Damasc, in timp din Kuweit vine o alta afecere medie extraordinara - benzile desenate The 99.

Antreprenorii sunt la fel de rapizi ca Internetul

Mediul de afaceri din lumea araba se dezvolta rapid si pentru ca antreprenorii se misca la fel de rapid ca Internetul si nu asteapta sa fie rezolvate problemele politice, economice sau de infrastructura din regiune. Investitorii spun ca noua generatie vede ce se poate face si este dornica sa cunoasca succesul. De aceea, rolul lor nu este doar sa le ofere capital pentru firme, ci trebuie sa le fie si mentori si sa le construiasca un mediu de afaceri.

Google este una dintre companiile globale care a inceput de mai mult timp sa creeze astfel de oportunitati pentru tinerii absolventi si le-a oferit instrumentele necesare pentru a creste continutul local astfel incat sa il faca mai accesibil si mai relevant. Mai mult de 2.000 de tineri au venit la o conferinta organizata in luna decembrie pe aceasta tema, iar cursuri similare se organizeaza in fiecare luna, din Beirut si pana in Maroc.

Totusi, in ciuda progresului si a potentialului, instabilitatea si riscurile raman o problema, asa ca dezvoltarea va avea loc doar daca liderii politici isi vor da seama ca se afla in secolul 21.

Investitorii sunt convinsi, insa, ca regiunea va avea o voce si o identitate care ii va convinge pe oameni sa nu accepte calea violentei si extremismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#investitii Orientul Mijlociu, #Orientul Mijlociu IT, #afaceri Orientul Mijlociu , #stiri economice