Painea se scumpeste pana la Paste

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 17:50
2015 citiri
Painea se scumpeste pana la Paste

Pretul painii va creste din nou pana la Paste, din cauza faptului ca graul s-a scumpit in ultima saptamana, a declarat, marti, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

"Pretul painii va creste cat de curand. Deja in ultima saptamana, pretul graului a urcat cu zece bani. Fiecare producator isi va calcula procentul scumpirii in functie de pretul cu care cumpara faina si alte costuri economice", a declarat Aurel Popescu, la seminarul "Finantarea rurala - o sansa pentru agricultura Romaniei?", organizat de Finmedia.

Pretul graului a ajuns in ultima saptamana la 1,05 lei pe kilogram si, potrivit estimarilor, ar putea creste pana la 1,1 lei pana la noua recolta.

"O paine de 280 de grame se poate cumpara acum in medie cu un leu. Probabil, pretul va mai creste in perioada urmatoare cu 10 bani, depinde de fiecare producator si de calculele pe care si le face", a mai spus Popescu.

El a mai aratat ca in ultimele doua luni din rezerva de stat au fost scoase cantitati de grau de catre depozitari. "Rezerva de stat a scos la improspatare catre depozitari grau pe care ei ni-l vand noua. A fost scos grau in martie, aprilie si procesul va continua si in trimestrul doi", a mai afirmat presedintele Rompan.

Painea a inceput sa se scumpeasca incepand din vara anului trecut, cu un procent variind intre 5% si 30%, ca urmare a recoltei slabe care a dus la cresterea pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european.

In 2007 recolta de cereale a Romaniei s-a plasat la cel mai scazut nivel de dupa 1990, cantitatea de grau obtinuta ridicandu-se la circa trei milioane de tone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#pretul, #painii, #crestere, #scumpire , #stiri economice